Oheň a dým v blízkosti lesoparku Hloučela přiměly předminulou sobotu 12. února několik lidí, aby na to upozornili městskou policii prostřednictvím linky 156. Žena tady zcela bezmyšlenkovitě v suchém travnatém porostu založila oheň, který se jí brzy vymknul kontrole. Jak později strážníci zjistili, dáma se snažila spálit listiny, ve kterých podle ní byly citlivé údaje. Málem tím ale založila požár v lesoparku!

„Velice nerozumné chování předvedla čtyřiašedesátiletá žena v odpoledních hodinách. Nedaleko lesoparku Hloučela rozdělala oheň, ve kterém chtěla spálit osobní písemnosti. Málem přitom založila požár, neboť vlivem klimatických podmínek, kdy silný vítr během krátkého okamžiku rozfoukal oheň, najednou neměla situaci pod kontrolou. Naštěstí se ženě v pravou chvíli podařilo rozdělaný oheň na vypáleném porostu uhasit,“ zkonstatoval Petr Zapletal, vrchní inspektor Oddělení prevence Městské policie Prostějov.

Jakmile na oznámení občanů dorazila na místo spáleniště hlídka strážníků, žena jim sdělila své důvody, proč založila v blízkosti lesoparku oheň. „Při podání vysvětlení hlídce uvedla, že chtěla v ohništi spálit dopisy a listiny, které obsahovaly citlivé údaje. Žena měla velkou kliku, že nedošlo k většímu zahoření travnatého porostu a nebyl nutný zásah hasičů. Strážníci jí vysvětlili, za jakých podmínek a ve kterých měsících je možné na katastrálním území města spalovat pouze suché rostlinné materiály. Nepromyšlené jednání bylo oznámeno správnímu orgánu pro porušení zákona o požární ochraně,“ přidal mluvčí prostějovských strážníků s tím, že nezodpovědné dámě nyní hrozí pokuta u správního orgánu.