Druhá etapa rekonstrukce Vrahovické ulice má za sebou úvodní týden prací a nutno pozitivně podotknout, že stavební firma to vzala „hopem“. Už po pěti dnech je znát velké úsilí, se kterým se pracovníci do díla pustili. Na rozdíl od loňské první etapy. Postup prací si pochvaluje i vedení prostějovského magistrátu. A navíc se zatím nenaplňují původní obavy z dopravních problémů souvisejících s uzavírkou části Vrahovické ulice.

Jak bylo předem avizováno, v pondělí 14. února byla zcela uzavřena část Vrahovické ulice, a to od křižovatky s Janáčkovou ulicí až po náměstí Padlých hrdinů. Už odpoledne prvního dne uplynulého t se do starého asfaltu zakously frézy a bagry. „Za první týden tady udělali práce jako vloni při první etapě okolo domu služeb za celý měsíc,“ poznamenal před víkendem muž postávající u autobusového nádraží v Janáčkově ulici.

A co všechno se během minulého týdne v rámci druhé etapy rekonstrukce Vrahovické ulice udělalo? „Byla obroušena a odvezena asfaltobetonová vrstva, nyní se odstraňuje a odváží původní vrstva ze žulových kostek, takzvané kočičí hlavy, které tvořily původní povrch Vrahovické ulice kdysi v historii. Následovat bude sanace nosných vrstev, budou se dělat nové obruby a podobrubníkové dešťové vpusti, vjezdy a tak dále,“ popsal Večerníku průběh stavebních prací Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově. Stejně jako během první etapy i teď vedení magistrátu stavbu kontroluje. „Od prvního dne uzavírky se ve Vrahovické ulici intenzivně pracuje. Na stavbě jsem každý den já i pracovníci odboru rozvoje a investic z magistrátu. Zatím jsem spokojen,“ dodal pozitivně naladěný Rozehnal.

Další optimistickou zprávou je fakt, že celková uzavírka Vrahovické ulice nevyvolala žádné větší dopravní problémy. „Stížnosti jsme nezaznamenali, samozřejmě přišla spousta dotazů ohledně přístupů do nemovitostí, které se probírají operativně přímo se stavbou a jejím stavbyvedoucím. Řeší se konkrétní požadavky občanů na zpřístupnění. Prosíme všechny občany, aby respektovali dopravní značení. Stavba brzy přejde do fáze, kdy bude tento úsek pro osobní auta neprůjezdný a mohlo by dojít k poškození vozidel či újmě na zdraví,“ apeluje na Prostějovany náměstek primátora.

Původně přitom panovaly obavy, že hlavní objízdná trasa přes Průmyslovou a Dolní ulici bude zahlcena. „Během dopravních špiček ráno a odpoledne je tato trasa sice plná aut a tvoří se dočasné fronty, ale není to zatím tak hrozné. Velice pozitivně tomu přispěl fakt, že řidiči osobních vozidel mířící do centra města ve velké míře využívají rovněž trasy přes Janáčkovu a Svatoplukovu ulici,“ míní Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro dopravu v Prostějově.