Jsou lidé šikovní s nářadím, praktičtí a takoví, co se prostě vyznají v opravách a spravování. A pak jsou ti druzí. Nemusí to nutně být až tak špatné, že by si šroubovákem nešikovností prokláli prst. Ale zkrátka a jednoduše nevědí. Platí to pak o obou pohlavích. Jenže co s tím? Odpověď je nasnadě: volat a vyzkoušet. Třeba hodinového manžela.

Tak jako dříve bylo u movitějších normální, že si na hlídání dětí nebo rovnou výchovu najímali chůvu, je dnes normální i pojem hodinový manžel. Ne, nějakou podobnost s hodinovým hotelem nehledejte. Tento „manžel“ vám po objednávce dorazí do bytu a můžete si být jisti, že by to měl být člověk šikovný, praktický a znalý. Potřebujete vyřešit problém s těsněním? Chcete něco pořádně vyvrtat? Neboť třeba reorganizovat byt? Je k službám…

Přitom ani menším a středním městům už se tato služba nevyhnula. Také ve zdejším regionu není problém někoho takového sehnat. Na Prostějovsku jich podniká hned několik, další pak na Olomoucku i jinde. Dobré nicméně je zjistit si dopředu, jak se to má s cenami. Řada těchto řemeslníků (jimiž fakticky jsou) totiž nevede internetové stránky. Je tak dobré se dopředu poptat, abyste později nebyli nepříjemně překvapení.

Nicméně k opravám v domácnostech není nutné řešit jen hodinového manžela. Prakticky na všechny větší spotřebiče lze nyní řešit jejich případnou opravu přes příslušného servismana. Velká část značek má i přímo autorizované techniky a opraváře. Pokud se pak posuneme od elektroniky, také nábytek není třeba hned nutně vyhazovat. I nábytek lze nechat opravit. Stejně tak třeba čalounění. Nebo ani takové dveře není třeba hned kupovat nové. Často se tak sice říká, že sehnat (dobrého) řemeslníka je nyní těžké. Při troše snahy, štěstí a poptání se u známých ale brzy zjistíte, že není zase tak těžké najít někoho, kdo starým nebo pošramoceným věcem vdechne nový život.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & REALITY A FINANCE najdete v tištěném vydání, které vychází v pondělí 21. února