Vzácnou návštěvu přivítali v prostějovských kasárnách v pátek odpoledne vojáci 102. průzkumného praporu. Předseda vlády České republiky Petr Fiala sem ale nepřijel náhodou. V aktuální situaci, kdy se nedaleká Ukrajina zoufale brání ruské agresi, chtěl prověřit bojeschopnost naší speciální vojenské jednotky v případě, kdy by bylo zapotřebí bránit hranice států aliance NATO. Premiér odjížděl z Prostějova spokojen.

Premiér Petr Fiala v pátek navštívil 102. průzkumný prapor v Prostějově a s velením Armády ČR prodiskutoval možné posílení východního křídla Aliance. „Přijel jsem se podívat, jak jsme připraveni na posílení východního křídla NATO, také jsem poděkoval našim vojákům za to, jak se připravují, co dělají, jak působí a jakou čest dělají Armádě ČR,“ prohlásil předseda vlády Petr Fiala na tiskovém brífinku v prostějovských kasárnách.

Podle premiéra jsme nyní svědky odporné agrese Ruska proti Ukrajině. „Vidíme statečný boj Ukrajinců a jejich armády, které poskytuje Česká republika veškerou podporu, jaké jsme schopni,“ zdůraznil Fiala. „Musíme být připraveni na to, abychom v rámci Severoatlantické aliance dokázali zajistit našim občanům bezpečnost,“ doplnil předseda české vlády.

102. průzkumný prapor Prostějov je součástí 53. pluku průzkumu a elektronického boje, který sídlí v Opavě. Jeho vojáci mají k dispozici moderní zbraně včetně automatizovaných bezosádkových pozemních průzkumných prostředků UGV-Pz.

 

Podrobné zpravodajství z prostějovského prostředí směrem k situaci na Ukrajině najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 7. března

 

10 sbirka