S překvapením se setkali minulý týden obyvatelé Plumlova. V reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině se po Česku objevily různé symboly podpory napadaného státu. A jedním z nich se objevilo právě v Plumlově, kde vznikla ulice. Ukrajinská, jak jinak v této době. Nová cedule vyrostla u městského úřadu v ulici Rudé armády. Ta se v minulosti setkala se snahou některých lidí ji přejmenovat, avšak neúspěšně.

„Zastupitelstvo se myšlenkou zabývalo minimálně dvakrát. Vždy se odsouhlasilo zachování názvu. Pokud by měla vzniknout Ukrajinská ulice, bude se jednat o jiné místo,“ nechala se slyšet starostka Plumlova Gabriela Jančíková.

Člověk nebo lidé, kteří umístili ceduli, jež nenápadně navrhuje přejmenování – nebo jen ukazuje symbolický odpor vůči počínání Putinova režimu – zatím neuspějí. „Není pravda, že bychom chtěli ulici přejmenovávat. Nic takového nepadlo. Nápis se zde prostě na ceduli objevil. Ulice se jmenuje Rudé armády z nějakého důvodu. Ona skutečně Plumlov na konci 2. světové války osvobodila,“ poznamenala Jančíková.

A jak se ona sama staví k tomuto počinu? „Nic proti tomu nemám. Nám nikdo nic nepoškodil. Byla to prostě jen vytvořená cedule. Mnozí lidé Ukrajinu podporují, což je pochopitelné. Myslím si zároveň, že by se měla energie vkládat do něčeho jiného než do přejmenování ulic. Tedy vyvinout jiné aktivity, zapojit se do sbírek na podporu té země, a tak jejím obyvatelům pomáhat,“ připomněla plumlovská starostka. Právě i toto město uspořádalo velkou sbírku na podporu Ukrajinců.