Už druhý měsíc pokračuje dlouhá léta plánovaná revitalizace pivovarského rybníčku ve Vrahovicích. Investice Statutárního města Prostějov za dvanáct milionů korun má toto zákoutí v blízkosti „myší díry“ změnit k nepoznání. Vznikne zde místo pro odpočinek a relaxaci. Aktuálně mají na stavbě nejvíce práce bagry a ostatní těžká technika, která zbavuje dno rybníka od bahna a dalších nánosů a provádí terénní úpravy. Revitalizaci ale padly za oběť i mnohé letité stromy, což kritizují opoziční zastupitelé.

Probíhající revitalizace pivovarského rybníčku ve Vrahovicích se probírala i na posledním jednání zastupitelstva, za nímž se ještě jednou ohlédneme v příštím vydání. „Kolem tohoto rybníčku se nyní kácejí jasany, některé jsou staré až sedmdesát let. Takové stromy se těžko nahradí. Navíc zde došlo k průklestu celého keřového pásma, takže tady nemohou hnízdit ptáci,“ lamentoval Tomáš Peka z hnutí Na rovinu!

O aktuálním stavu revitalizace informoval náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011). „Revitalizace začala bohužel kácením stromů, na které však máme řádné povolení. Děje se tak na základě odborného posudku dendrologů. Aktuálně se provádí terénní úpravy a samozřejmě také těžba sedimentů ze dna rybníka. Ty budou odvezeny a ekologicky zlikvidovány,“ uvedl Rozehnal s tím, že poté budou následovat další práce.

V rámci revitalizace bude opraven také výtok nádrže včetně výpustného zařízení, proběhne i obnova opevnění břehů rovnaninou z lomového kamene. Stavebníci vytvoří také brouzdaliště se zpevněným dnem a nášlapnými kameny vystupujícími nad vodní hladinu. „Přístup k mělké zóně bude umožněn po betonových schodech. Zóna bude zarostlá rostlinným společenstvím, které poslouží jako náhradní stanoviště pro vodní živočichy,“ prozradil náměstek prostějovského primátora. „Po revitalizaci pivovarského rybníčku bude možné jeho částečné vypuštění při plánované údržbě. Upraveno bude i okolí vodní plochy. K dispozici bude nový mobiliář, a to jak nové lavičky, tak pochopitelně i odpadkové koše. Pevně věřím, že se toto místo změní tak, aby zde lidé mohli trávit volný čas,“ dodal Jiří Rozehnal.