Pořádný úbytek menších obchodů na venkově byl v posledních letech znát i na Prostějovsku. Pohodlnost lidí, ale hlavně konkurence supermarketů a tamní slevové akce udělaly svoje. Některým obchodníkům se nelíbilo ani zavedení EET či tlak na zvyšování minimální mzdy. A mnoho prodejen tak skončilo. Olomoucký kraj se ale rozhodl obcím a jejím obyvatelům pomoct, když před čtyřmi lety začal obchody na menších vesnicích dotovat.

„Olomoucký kraj předpokládá vyhlášení dotačního programu Obchůdek i v letošním roce. Podmínky dotačního programu vycházejí z obecných pravidel programu Ministerstva průmyslu a obchodu. Vzhledem ke skutečnosti, že tato pravidla pro letošní rok doposud nebyla vyhlášena, není zřejmé, jaké změny se promítnou do krajského dotačního programu,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Mnoho obcí z Prostějovska možnost dotace už v minulosti využilo. Příkladem jsou třeba Pavlovice u Kojetína, Hradčany-Kobeřice nebo Alojzov. I Hluchov možnosti využil, nicméně prodejna zde nevydržela ani rok. Jinde jsou naopak spokojení. „Žádali jsme o sto tisíc. Máme tu výhodu, že obchod i všechny pozemky pod ním jsou obecní. A jsme za dotaci rádi. Ztráty to sice zcela nepokryje, ale je to rozhodně lepší než nic,“ konstatuje Miloš Zámečník, místostarosta Ondratic. Jinde ale zůstávají obchody zavřené. Třeba v Biskupicích, nebo v Bukové. Zde ale vymysleli řešení. „Celý objekt jsme přestavěli, bude z něj hasičská zbrojnice a provoz obchodu. Nyní je vše před kolaudací,“ uvedl starosta Bukové Milan Kolísek. „Zatím nemáme provozovatele. Uvažujeme ale, že by prodejnu vedla obec, otevřeno bylo třeba tři dny v týdnu, po dvou hodinách dopoledne a odpoledne,“ nastínil starosta.

Některým obcím, pokud sehnaly provozovatele, však dotace kraje pomohla. A udržela ve všech obchod, který je často i centrem života na venkově. „V rámci dotačního programu Obchůdek v Olomouckém kraji bylo podpořeno celkem jedenatřicet prodejen, s celkovou částkou 3 miliony korun. V současné chvíli jednotliví žadatelé dokladují vyúčtování této dotace, abychom jim prostředky mohli proplatit. Olomoucký kraj v letošním roce neplánuje vyhlásit v rámci dotačního programu Program obnovy venkova samostatný dotační titul na podporu venkovských prodejen a částku ve výši 3 miliony korun plánuje převést do dotačního programu Obchůdek,“ upřesnila Knajblová. Mezi podmínkami pro zisk dotace je, aby šlo o jedinou prodejnu v lokalitě, obec měla do 500 obyvatel. A aby byl provozovatelem buďto místní soukromník, nebo právě obec.