Už na posledním jednání prostějovského zastupitelstva v roce 2019 navrhli opoziční zastupitelé vytvořit participativní rozpočet. Ten umožnil všem občanům města zapojit se do výběru stavebních investic, které Prostějov potřebuje a které jsou veřejností žádané. Na tento návrh kývli také radní. Během dvou let tak probíhaly horečné přípravy celého systému participativního rozpočtu. Prostějovský magistrát tak připravil první ročník projektu Společně rozvíjíme Prostějov, který byl zahájen 1. října 2021. A nyní jsou už známé výsledky. Jak anketa dopadla?

Od 1. října loňského roku magistrát zahájil premiérový ročník uvedeného projektu spuštěním možnosti podávat návrhy občany města. Koncem listopadu 2021 bylo předkládání ukončeno. Následovalo pečlivé vyhodnocení všech přijatých projektů, kterých bylo celkem šestatřicet. „Byla provedena kontrola, zda odpovídají schváleným zásadám a jsou-li realizovatelné. Do další fáze úspěšně postoupilo čtrnáct projektů,“ prozradil František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova.

Odbor rozvoje a investic prostějovského magistrátu poté uspořádal hlasování k projektům participativního rozpočtu. Celý únor tak mohli občané přidělovat vybraným projektům hlasy, a to maximálně dva kladné a jeden záporný. Anketa byla ukončena v pondělí 28. února o půlnoci. „S počtem 292 hlasů zvítězil projekt venkovního altánu – učebny v Kolářových sadech,“ informoval Jan Krchňavý (PéVéčko), náměstek primátora pro školství v Prostějově. „Na druhém místě se umístila oprava chodníků v Olomoucké ulici v bloku domů čísel 36 až 48. Tato možnost získala 151 hlasů, jen o devět méně obdrželo na třetí příčce workhoutové hřiště na náměstí Spojenců,“ přidal Krchňavý. Jak vyplývá z přiložené tabulky, přes stovku hlasů se dostal ještě projekt ´Vraťte nám hvězdnou oblohu´.

V současné době se budou upřesňovat náklady nejlepších projektů, aby mohl být vedení města předložen seznam projektů, které budou doporučeny k realizaci. Pro první ročník projektu Společně rozvíjíme Prostějov vyčlenili radní celkovou částku tří milionů korun. „Realizace projektů, které si v hlasování vybrali samotní občané Prostějova, by se tedy měla vejít do této sumy rozpočtovaných finančních prostředků,“ potvrdil primátor s tím, že nyní čeká pracovníky odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu opravdu spousta práce. „Po ověření formální správnosti zástupci příslušných odborů vyhodnotí splnění stanovených kritérií a realizovatelnost. Posouzení se bude týkat především technického řešení, majetkových vztahů, časové náročnosti realizace, reálnosti rozpočtu, souladu s předpisy a strategickými dokumenty města. V případě potřeby bude autorům koordinátorkou PaR nabídnuta konzultace návrhu s odbornými pracovníky úřadu. Pokud projekt vykáže odstranitelné nedostatky či nesrovnalosti, budou navrhovatelé vyzváni k úpravě návrhu a ve lhůtě deseti pracovních dní. Za tuto dobu mohou nedostatky odstranit. Nebudou-li nedostatky odstraněny v tomto termínu, návrh se zamítá,“ vysvětlil další postupy František Jura.

„Po schválení projektů budou následovat kroky k zahájení jejich realizace. O vybraných variantách určených k realizaci budeme občany informovat,“ přidal Petr Brückner, vedoucí odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu.

 

 

11 graf