Rozčilují vás rostoucí ceny benzinu? Pak netušíte, co je na světě důležité. Svůj život začneme chápat teprve tehdy, když pomyslíme na smrt. Málokdo z nás si však podobné myšlenky připouští dřív, než je nezbytně nutné. To ovšem není případ Barbory Maťovčíkové z Výšovic.

Pohledná sportovkyně a milovnice přírody úspěšně odmaturovala na Gymnáziu Jiřího Wolkera a po studiích na olomoucké univerzitě odešla pracovat do Prahy. Celý život dnes šestadvacetileté slečně před necelými dvěma lety naruby převrátila rakovina mozku. Zhoubná nemoc zcela změnila její vzhled, nedokázala však zlomit její duši neskutečné bojovnice. Na Bářinu podporu byla nedávno vyhlášena sbírka. Přispějete?

Toto může potkat každého z nás! Nebo kohokoliv z našich blízkých. Neuvěřitelnou fyzickou proměnou prošla kvůli rakovině mozku Barbora Maťovčíková. Přitom uvnitř zůstává stále stejná – milovnice přírody a sportovkyně, která dobře ví, že život se podobá zápasu a že i ona sama musí pevně stát a bez zakolísání přijímat nečekané rány.
Bára se narodila na svátek svatého Václava v roce 1995. Před svojí nemocí žila neobyčejně aktivní život mladé atraktivní ženy. Hodně cestovala, milovala dlouhé túry přírodou a její velkou vášní byl sport, zejména pak basketbal. Za TJ OP Prostějov hrála od roku 2009. Po maturitě na prostějovském Gymnáziu Jiřího Wolkera v roce 2015 pokračovala ve studiích na Univerzitě Palackého v Olomouci. Tam se zaměřila na buněčnou biologii a učitelství tělesné výchovy. Basket stále aktivně hrála, navíc trénovala starší žáky SK UP Olomouc. Kvůli operacím však musela fyzicky náročné studium přerušit a odešla do Prahy, kde začala pracovat pro internetový portál www.seznam.cz.

Probudit se ze zlého snu

Její osud náhle a zcela zásadně změnila událost z 2. května 2020. „V noci jsem se vzbudila s tím, že jsem nemohla polykat ani mluvit, přivolaná záchranka mě odvezla do nemocnice. Vzhledem k závažným projevům jsem ještě v noci absolvovala CT mozku, kde byl diagnostikován útvar, který byl na následné magnetické rezonanci vyhodnocen jako nádor mozku,“ popsala pro Večerník sama Barbora, pro niž to byl nepředstavitelný šok. „Navíc se to přihodilo v době začátku pandemie nemoci covid 19, kdy byl v nemocnici zákaz návštěv. Nemohla jsem tomu věřit, stále jsem si přála probudit se z toho hrozného snu,“ ohlédla se Bára za svými tehdejšími pocity.

Po operaci slyšela lépe než pes

Následovala rozsáhlá operace mozku, která by mnohé z nás asi zlomila. Nikoliv tak Báru. Naopak, jak sama říká, získala díky ní i určité „superschopnosti“. „Po operaci, kterou provedl tým lékařů pod vedením profesora Radima Jančálka z Fakultní nemocnice Brno, jsem začala lépe slyšet. Například jsem slyšela houkat sanitku dřív než náš pes,“ prozradila s úsměvem mladá žena.

Nemá co na sebe

Bohužel další vývoj nemoci k optimismu příliš nesváděl. „Po biopsii nádoru se potvrdila zhoubnost III. stupně a byla jsem převedena do péče Masarykova onkologického ústavu v Brně, kde se léčím dodnes,“ dodala Bára, která kvůli léčbě prošla výraznou fyzickou proměnou. „Dokonale na mě platí vtip o ženách, které stojí před plnou skříní a nemají co na sebe. Opravdu! Z původní velikosti 38 jsem ráda, že obleču XXL. A to, že mě na ulici nepoznají moji známí, je někdy k smíchu, ale někdy k pláči,“ svěřila se se svými nejniternějšími pocity šestadvacetiletá Barbora Maťovčíková, která však sama nějakou výraznou změnu na sobě nevnímá. „Vím, že se z toho nemůžu a ani nechci složit! Vzhledem k fyzickým projevům nemoci mě často štve, že mě okolí vnímá jinak, než se vnímám já,“ povzdechla si přece jen.

Snem je vlastní cukrárna

Když bylo Báře Maťovčíkové 14 let, napsala na Facebook tato slova: „Chtělo by to více času. Na všechno! A hlavně na všechny!!!“ Pravdivost těchto slov si nyní uvědomuje stále silněji. I své četné aktivity si postupně musela upravit na ty, které pro ni byly možné. Radost jí dělají hlavně okamžiky strávené v přírodě, focení a malování. Od operace rovněž každý den cvičí a píše knihu o tom, co zažila. „Nejvíce mě ovšem naplňuje cukrařina a pečení dortů. S jedním ze svých výtvorů jsem se účastnila i Moravského cukrářského šampionátu v Olomouci, kde jsem si poměřila síly s profesionály a získala nové přátele,“ zmínila se Bára, která má pečení doslova v krvi. „Prababička byla vyhlášená prostějovská cukrářka a pečení dortů jsem si vždycky užívala. Dělá mi velkou radost, když všem chutná, a navíc dort i dobře vypadá. Mým snem je cukrárna s vlastní výrobou,“ zasnila se.

Nádor si dělá, co chce

Její nemoc se však aktuálně nevyvíjí vůbec dobře. „Absolvovala jsem ozařování spolu s chemoterapiemi, poté další sérii chemoterapií a nyní, protože si nádor dělá, co chce, podstupuji třetí sérii chemoterapií, tentokrát nitrožilně. Nádor způsobuje poruchu řeči, psaní a mám omezenou hybnost celé pravé strany. Ruka a noha nedělají to, co bych chtěla,“ popsala věcně šestadvacetiletá žena, jejíž největší oporou jsou její rodina a přátelé. V první řadě je to pak maminka, která jí obětavě pomáhala mimo jiné i s formulací odpovědí na naše otázky. „I psaní mi nyní dělá problémy. Ale já i moje rodina stále věříme a očekáváme zázrak,“ vzkázala bojovně Bára.

Pomůžete?

Na podporu Barbory Maťovčíkové byl v polovině února založen transparentní účet. „Iniciativa na jeho založení vzešla od dámy, se kterou jsem se potkala poprvé právě na již zmíněné cukrářské soutěži. Její podpora nás lidsky velmi sblížila a stejně tak vnímám i podporu všech známých i neznámých lidí. Beru to jako propojení lidských srdcí. Všech projevů podpory si velice vážím a děkuji za ně!“ uzavřela dojemně Bára.


JAK PŘISPĚT?

Majitel transparentního účtu: Maťovčíková, Barbora
Adresa banky: Fio banka, a.s., V Celnici 1028/10, 117 21 Praha 1
Číslo účtu: 2602058102/2010
IBAN: CZ79 2010 0000 0026 0205 8102
BIC: FIOBCZPPXXX