Každoroční téma, kterému se bohužel nelze vyhnout. Také na přelomu loňského a letošního roku se v Prostějově hodně slavilo, byť pandemická situace a s ní spojená mnohá vládní opatření nedovolily tolik příležitostí oslavit příchod nového roku. I přesto se ovšem také letos sčítají škody, které během silvestrovské noci napáchali alkoholem omámení vandalové.

 

Nejhorší v tomto ohledu byla situace před třemi lety, kdy v Prostějově během Silvestra a Nového roku vandalové poškodili nebo zcela zničili 54 odpadkových košů. Letos to bylo o něco lepší, ale důvody k jásotu rozhodně nejsou.

„Během silvestrovských oslav a prvního dne roku 2022 bylo v Prostějově poškozeno nebo zničeno celkem 33 odpadkových košů. Jiný majetek města nebyl naštěstí poškozen, i když v minulých letech jsme byli svědky také vyvrácených dopravních značek či posprejovaných fasád domů,“ sdělil exkluzivně Večerníku Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Magistrát už má spočítané i letošní škody. „Celkem bylo zničeno 33 odpadkových košů v hodnotě 66 tisíc korun,“ prozradil dále první náměstek primátora, který se vzápětí poohlédl do nedávné minulosti. „V roce 2019 bylo při silvestrovských oslavách zničeno 54 košů a 25 košů roce 2020. Letošní škody bych tedy označil za střední, ale to určitě není důvod k jásotu. Bohužel někteří Prostějované si při oslavách vybírají naprosto nevhodnou zábavu a pod vlivem alkoholu ničí městský majetek,“ podotkl Pospíšil, kterého se Večerník ještě zeptal, co nyní bude následovat? „V první řadě bylo zapotřebí zničené odpadkové koše nahradit, což se také již stalo. Škodní událost byla nahlášena k prošetření na Policii ČR. Pokud nebudou dohledáni pachatelé a případ bude odložen, tak uplatníme náhradu škody u naší pojišťovny.“