Určice Tohle je velká rána. Prakticky ze dne na den se obec Určice ocitla bez prostředků. Účet, na němž bylo uloženo 8,7 milionu korun, totiž měla zřízený u Sberbank. Její česká filiálka byla přímo navázána na Ruskou národní banku.

Po invazi na Ukrajinu banka uzavřela všechny své evropské pobočky a nedostupné se stalo i její internetové bankovnictví. Celá situace kromě Určic v regionu zasáhla také Víceměřice, které stejným způsobem aktuálně přišly o 1,7 milionu korun. Vedení obou obcí nyní situaci intenzivně řeší, zda se však dočká vrácení financí, se ukáže až v příštích letech.

Po únorovém uzavření Sberbank zůstaly Určice zcela na suchu. „U této banky jsme měli účet zhruba pětadvacet let a byli jsme spokojeni. Nikdy by nás nenapadlo, že to může vzít takový konec. Když jsme v pátek po ruské invazi na Ukrajinu zkoušeli peníze převést, internetové bankovnictví už bylo nedostupné,“ potvrdil Večerníku nemilou zprávu starosta Určic Petr Kouřil s tím, že problém bylo nutné okamžitě řešit. Ostatně ve hře bylo mimo jiné i vyplácení mezd zaměstnancům obce. „To nejhorší se nám podařilo překlenout díky rezervním fondům, dvoumilionovou půjčku nám následně poskytl jeden z regionálních podnikatelů,“ nastínil Petr Kouřil.

Nic se rušit nebude

Na účtu u Sberbank měly Určice zejména peníze, které jsou nezbytné pro finanční spoluúčast na plánovaných investičních akcích. A těch nemají pro letošek v obci připraveno zrovna málo. „Jedná se o rekonstrukci průtahu obcí včetně veřejného osvětlení, vybudování multifunkčního hřiště u školy, výstavbu chodníku k nákupnímu středisku U Jelínků a vybavení polytechnických dílen ve škole,“ vyjmenoval Kouřil.

Bude to znamenat zrušení těchto dlouho plánovaných akcí? „To určitě ne, zvládnout vše musíme. Pokud bychom to teď zastavili, bylo by to spojeno s velkými ztrátami. Přišli bychom o dotace, museli platit sankce za nedodržení smluv a vše bychom museli začít řešit úplně od nuly. Přitom přípravy zabraly spoustu času,“ vysvětlil určický starosta.

Musí si půjčit a čekat

Zásadní problém vězí v tom, že zatímco většina klientů bank je standardně pojištěna až do výše 2,5 milionu korun, na obce se toto pojištění nevztahuje. Určice si nyní založily nový účet a aktuálně hledají vhodný bankovní úvěr. Jak to bude s „nedobytnými“ obecními financemi u Sberbank dál? „Vše by měl v budoucnu řešit insolvenční správce. Bude to však otázka několika příštích let, snad se nám nakonec podaří získat nějaké peníze zpět. Banka prý byla relativně v dobré kondici, tak snad je to reálné,“ neztrácí naději Petr Kouřil.

Ve Víceměřicích přišli o úspory

V hodně svízelné situaci se po pádu Sberbank rozhodně neocitly pouze Určice. „Přišli jsme kvůli tomu o veškeré úspory ve výši 1,7 milionu korun, naše další hospodaření to ovšem neohrozí,“ potvrdil Večerníku starosta Víceměřic Eduard Novotný s tím, že obec má svůj hlavní účet u České národní banky. „Přesto to pro nás znamená velkou komplikaci. I my se zapojíme do insolvenčního řízení a budeme doufat, že se někdy v budoucnu podaří nějaké peníze vymoct,“ uzavřel starosta obce.