Není to tak dávno, co jeden šílenec z východu začal „chrastit“ atomovými bombami. Ano, ruský prezident Putin po napadení Ukrajiny nařídil bojovou pohotovost jaderným silám. Celá Evropa se teď právem obává toho, že Rusko může zmáčknout pověstné červené tlačítko. V tom případě hrozí bezprostřední nebezpečí také Prostějovanům. Večerník tedy zajímalo, v jakém stavu jsou v našem městě kryty a hlavně ten protiatomový v kině Metro. Moc optimistických odpovědí jsme se nedočkali...

„Kryty na území Prostějova vznikaly především v padesátých letech minulého století. Po roce 1989 přešla většina z nich společně s budovami do soukromých rukou. Majitelé je často nechali zrušit a vyjmout z evidence. Jejich přesný počet a umístění eviduje Hasičský záchranný sbor, pod který tato agenda před lety přešla,“ sdělil nepříliš optimistickou informaci o stavu krytů v Prostějově Adolf Labák, vedoucí oddělení krizového řízení Magistrátu statutárního města Prostějova.

Otázkou také je, jak se ,magistrát stará o údržbu stávajících krytů. „Město se v rámci svých finančních možností snaží kryty udržovat. Je ovšem třeba přiznat, že zařízení jsou morálně i technicky zastaralá,“ přiznává František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov.

Pokud ruský prezident Putin vyhrožuje nukleární válkou, tak jediným protiatomovým krytem v Prostějově je ten v kině Metro 70. „Kryt byl vybudován v sedmdesátých letech minulého století. Jde o stálý, tlakově odolný kryt a jeho stav je na rozdíl od výše zmíněných zařízení velmi dobrý. Každý návštěvník biografu jej vlastně viděl, protože právě promítací sál je klíčovou částí krytu. Kromě něj k zařízení patří další místnosti určené například k dekontaminaci a nebo k uložení vzduchotechniky. Podle velikosti sálu si každý může udělat obrázek, kolik osob by v něm v případě nebezpečí mohlo najít útočiště,“ konstatuje šéf krizového řízení města Adolf Labák.

Dle informací Večerníku vedení Prostějova neuvažuje o výstavbě nových a moderních krytů. A to ani vzhledem k tomu, co se nyní děje na Ukrajině a jak Rusko vyhrožuje celé Evropě... „Současná strategie státu v oblasti ukrytí obyvatelstva je zaměřena na improvizované a rozptýlené ukrytí obyvatel například ve sklepeních domů, v podzemních garážích nebo v případě nadzemních budov v jejich vnitřních prostorách. Zda se přístup státu do budoucna změní, je prozatím předčasné předjímat,“ sdělil František Jura.

 

Podrobné zpravodajství z prostějovského prostředí směrem k situaci na Ukrajině najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 7. března