O hodně zelenější jsou po listopadu Pavlovice u Kojetína. Malá vesnice v nejjižnějším cípu Prostějovska se totiž zapojila do projektu Sázíme budoucnost. Jeho cílem je na území České republiky vysadit 10 milionů stromů. A svou troškou do přírody přispěly také právě Pavlovice, které tak mají nyní na svém území díky úsilí obce a tamního Sokola mnohem více dřevin než dosud.

„Původní výsadba ze starých ořešáků a několika stromů už nebyla v nejlepší kondici, ze stromů se při větru lámaly větve a bylo to nebezpečné v prvé řadě pro děti, které se zde pohybovaly během sportovních akcí. Novou výsadbu tvoří dvaatřicet javorů babyka, které podle Miroslava Hubáčka zajišťujícího nám odborný dozor dobře zvládají sucho a jsou vhodné do naší krajiny. Další půltucet okrasných jabloní navrhl pan Hubáček do prostoru před sokolovnou,“ prozradila za Sokol Markéta Novotná.

Dotaci na sázení získala také obec. „Byla doplněna liniová výsadba kolem hřbitova, která je tvořená lípami. Jsou zde obrovské mnohaleté stromy, v minulých letech byla vysazena řada stromů z východní strany hřbitova a pro dokončení zbývalo nahradit smrky lípami na severní straně. Další linie stromů byla vysazena v severní části obce podél málo využívané silnice. Zde jsme spolu se zahradnicí Jitkou Strouhalovou naplánovali ovocné stromy, konkrétně třešně a višně. Ty v sezóně potěší zejména děti, které si budou moci pochutnat na jejich plodech. A na dalších čtyřech lokalitách v obci jsme díky nové výsadbě vytvořili nebo doplnili odpočinkové prostory, takové malé zelené oázy,“ přidala Novotná.

Výhoda pro vesnici? Získala možnost proplatit závlahu i peníze na sazenice. „Každý subjekt mohl žádat o maximálně dvě stě padesát tisíc korun,“ uvedla Markéta Novotná s tím, že jak obec, tak Sokol zažádaly shodně o 240 000 korun. Neopomněla pak také poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se k sázení připojili.