V polovině února byla zahájena druhá etapa rekonstrukce Vrahovické ulice, kdy byl uzavřen úsek od křižovatky s Janáčkovou ulicí až po náměstí Padlých hrdinů. Přesně o měsíc později se stavbaři pustili také do oprav Wolkerovy ulice, tady zatím ale dílčí práce na rekonstrukci kanalizace a dalších inženýrských sítí nevyžadují celkovou uzavírku. ulice je tak prozatím uzavřena „pouze“ jednosměrně. Večerník se zajímal o aktuální vývoj.

Už pátým týdnem pokračuje rekonstrukce Vrahovické ulice. Tato investiční akce Olomouckého kraje je pochopitelně spojena s celkovou uzavírkou úseku od křižovatky s Janáčkovou ulicí až po náměstí Padlých hrdinů. „Druhá etapa ve Vrahovické ulici je ve fázi sanace nosných vrstev a práce probíhají podle harmonogramu. Následovat bude napojení dešťové kanalizace, instalace podobrubníkových vpustí a  pokládka obrub, oprava vjezdů, odstavných ploch a pokládka nové dlažby na chodníku po jižní straně ulice. S průběhem a kvalitou prací jsem na tomto úseku spokojen,“ konstatoval náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011), jehož se Večerník zeptal i na dozvuky první etapy z loňského roku. Jak je totiž známo, na rekonstrukčních pracích úseku od křižovatky s Tovární ulicí až po vrahovický kostel nabrala firma značné časové manko, a navíc zde zanechala spoustu nedodělků. „V rámci nedodělků z první etapy bohužel správce energetických sítí nezajistil přes urgenci zhotovitele, kraje a místa položení speciální chráničky vedení na mostu před Hloučelu. Takže až po jejím položení bude možno dokončit práce na chodnících, zelených a ostatních plochách. Jak jsem se již několikrát vyjádřil, co nebude převzato v kompletním a bezvadném stavu, nebude uhrazeno,“ uvedl zvýšeným hlasem Jiří Rozehnal. 

Máme za sebou také první týden částečné uzavírky Wolkerovy ulice a její rekonstrukce. „Aktuálně probíhá vložkování kanalizace, následovat bude od počátku dubna výměna vodovodního řadu, který je z roku 1906! Zároveň probíhá výměna plynového potrubí, obě přeložky budou trvat do konce června. Po tu dobu bude jednosměrná uzavírka. Následovat bude od července kompletní stavební rekonstrukce ulice Wolkerovy včetně přilehlých ploch, po tuto dobu bude ulice už úplně uzavřena,“ informoval Rozehnal.

Uzavírky Vrahovické i Wolkerovy ulice mají zásadní vliv na dopravu v Prostějově. „Dopravní omezení ve Vrahovické ulici je možno alternovat po Svatoplukově ulici. Za zhruba měsíc trvajícího omezení jsme nezaznamenali vážnější komplikace. Omezení ve Wolkerově ulici má vliv na dopravu v centru města, řidiči si budou na omezení a změnu organizace dopravy několik dní zvykat. Žádáme zejména řidiče nákladních vozidel, aby pokud nemusejí, do centra města vůbec nevjížděli a využívali možnosti sjezdu z D46 Prostějov Sever na nový Severní obchvat. Děkujeme všem za dodržování dopravního značení, ukázněnost a trpělivost. Rekonstrukce takto velkého rozsahu nelze bez uzavírek realizovat,“ vzkázal náměstek primátora statutárního města Prostějova.

 

10 wolkerova

 

 

11 uzavirka