Tohle je hodně dlouhý příběh. Už je to více jak deset let, co bylo přerušeno vlakové spojení mezi Dzbelem a Chornicemi. O tři roky později se jej alespoň částečně podařilo obnovit. Loni se situace na kdysi slavné a hojně využívané Moravské západní dráze opět změnila. Vše mělo trvat minimálně do Velikonoc. Večerník zajímalo, jak se má situace vypadá nyní. 

Vlakové spojení mezi Prostějovem a Chornicemi bylo přerušeno na konci roku 2011. Důvodem byly úspory ze strany Pardubického kraje, který musel na provoz nepříliš vytíženého a ztrátového spoje Českým drahám doplácet. Stejné důvody za jeho omezením stály i loni. Na internetových stránkách pardubického hejtmanství bylo tehdy možné dohledat informaci, že provoz na trati byl minimálně do Velikonoc omezen v souvislosti s šířením koronaviru a restrikcemi vlády. Původně plánovaný termín se řádně protáhl a spíše jak s pandemií souvisí s malým počtem cestujících a velkými náklady na spoj. Po více jak roce se totiž nezměnilo vůbec nic.

„Místní si na to zvykli a s nějakým výraznějším oživením už ani nepočítají. Vlakem jezdí velice zřídka, při cestách do práce využívají hlavně auta,“ zmínila se již dříve starostka Dzbelu Jana Konečná. A stejně tak je tomu i dnes.

Kdysi klíčové vlakové spojení tak nyní už využívají hlavně výletníci a houbaři.

Jediný spoj, kterým se tedy dá dojet z Prostějova přes Dzbel až do Chornic, v sobotu i v neděli vyjíždí v 17:02 z prostějovského nádraží, ve Dzbelu je v 17:54 a v Chornicích v 18:11 hodin.

Provoz tohoto spoje dotuje Olomoucký kraj. O víkendu rovněž ve stejném směru jezdí další dva spoje, v jejich případě je třeba ve Dzbelu přesedat.