Tak to je otužilec! Jako první se do regionu vrátil čáp, který pravidelně hnízdí na stožáru v centru Bohuslavic. Na hnízdě byl poprvé k vidění už minulé pondělí 14. března. Své kolegy z Prostějovska tak výrazně předstihl, ani v závěru týdne se k němu žádný z nich nepřidal.

Čapí samec přilétl do Bohuslavic o celých jedenáct dní dříve než loni. „Děti z místní základní školy si ho vzali za svého a pojmenovali ho Bohoušek,“ prozradil Josef Popelka, jenž vytvořil zdařilé snímky čapího samce. Majestátní pták se dal ihned do zvelebování hnízda, čímž si krátil čas před příletem své partnerky. Ta by se v obci měla objevit zhruba do týdne.

Bohuslavice rozhodně nejsou jediným místem, kam se bílí krasavci na Prostějovsku vracejí. Čapí hnízda můžete objevit také v areálu prostějovské Galy, v Bílovicích, Bedihošti, Hrubčicích, Konici, Němčicích, Otinovsi či Vrbátkách. Obzvláštní popularitě se těší v Nezamyslicích, kde na ně míří kamera připojená na internet, takže místní mohou dění v hnízdě sledovat on-line.

„Čápa jsem u nás zatím nezaznamenal,“ potvrdil Večerníku uplynulý pátek starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček. Podle nám dostupných informací na tom stejně byla i všechna ostatní hnízda. „V tom, kdy přesně ptáci přilétnou, hraje velkou roli skutečnost, odkud se vrací,“ vysvětlil již dříve pro Večerník ornitolog Tomáš Oplocký.