Úspěch se v Prostějově nenosí a ten politický obzvláště ne! Náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová dostala po krajských volbách na hejtmanství na starost cestovní ruch, který bude řídit z pozice uvolněné zastupitelky.

Hned na to se ovšem na sociálních sítích objevily závistivé komentáře, které Miladě Sokolové vyčítají obě významné funkce a hlavně – dva platy... Hned po zvolení do krajské funkce však Sokolová avizovala, že bude souběh obou pozic řešit, jakmile se v nové situaci rozkouká. A jak se Večerník na sklonku minulého týdne dozvěděl, tak se i stalo!

Již po měsíci nám Milada Sokolová prozradila, jak se rozhodla obě pozice sladit. „Na prvním řádném jednání městského zastupitelstva v novém roce předložím návrh, abych se stala neuvolněnou náměstkyní prostějovského primátora,“ mírně řečeno šokovala svým plánem, který dále osvětlila: „To znamená, že nebudu mít plat uvolněné náměstkyně, ale zároveň se nijak nezmění mé pravomoci nebo náplň práce. Budu mít na naší radnici nadále na starost oblast kultury a životního prostředí. Pro obě oblasti budu pracovat na plný plyn, protože ti, kteří mě znají, vědí, že to ani jinak neumím. Prostějov a práce pro něj je pro mě srdeční záležitostí a věřím, že je i trochu vidět. Práci na radnici beru jako službu. Proto se vzdám toho, že jsem dosud byla takzvaná uvolněná náměstkyně primátora a brala plný plat. Moje nasazení se nezmění, ale městská kasa alespoň ušetří,“ uvedla pro Večerník Sokolová

Ještě jednou také vysvětlila, proč přijala pozici v krajském vedení a tím u svých politických rivalů vzbudila vlnu nátlaku? „Na kraji jsem neusilovala o pozici krajského náměstka či radního právě proto, abych mohla nadále pracovat pro město. Přesto koaliční jednání dopadla tak, že jsem jako uvolněná zastupitelka pro cestovní ruch nakonec jedinou zástupkyní Prostějovska v širším vedení Olomouckého kraje. Vazba na kraj je ovšem podle mého názoru pro město i celý region z mnoha ohledů klíčová. Myslím, že je proto důležité, aby při rozhodování v krajském vedení byl alespoň jeden zástupce Prostějovska. Chci ze své krajské pozice zejména dohlédnout na to, aby podpora zdejšího regionu nebyla nijak krácena na úkor jiných částí kraje. Kdybych krajskou funkci nyní odmítla, z Prostějovska by tam ve vedení nebyl vůbec nikdo,“ argumentuje Milada Sokolová.

A vzápětí se vyjádřila také ke kritice jejího působení jak na prostějovské radnici, tak i v placené funkci uvolněné zastupitelky Olomouckého kraje. „Nesetkala jsem se dosud s kritikou mého rozhodnutí zastávat obě pozice od svých voličů, naopak jsem zaznamenala mnoho slov podpory. Celou záležitost více řeší jen političtí konkurenti... Přesto chci udělat zmíněný krok a vzdát se náměstkovského platu na plný úvazek, aby nikdo nepochyboval, co mě k mému rozhodnutí vedlo. Věřím, že je to tak správné,“ uzavřela toto téma náměstkyně prostějovského primátora a uvolněná krajská radní.

Kolega zastupitel a dlouholetý předseda prostějovské ODS Jan Zatloukal její rozhodnutí podpořil. „Milada se popasovala se svým rozhodnutím velmi racionálně, ušetří městské kase v současné těžké době hodně potřebné peníze. Je mi jen líto, že to stejně od některých schytá, byť za cenu, že se vzdá stávající odměny, bude dělat práci navíc. A mohu potvrdit, že jí často říkám, že její zápal je pro nás energeticky méně zásobené někdy na zabití, takže o tom, že to zvládne, vůbec nepochybuji,“ vyjádřil se s úsměvem pro Večerník Zatloukal.