Hustý dým valící se minulý čtvrtek ráno ze spalovny odpadu v Kralickém háji v Prostějově vyděsil všechny, kteří jej byť jen z dálky zpozorovali. Spalovnu zachvátil požár poté, co hořely uskladněné piliny, ale také komunální odpad. Hasiči ale naštěstí hrozící nebezpečí odvrátili rychlým zásahem a nemuselo tak dojít k evakuaci obyvatel.

„Ve čtvrtek 3. prosince dopoledne jsme vyjížděli k požáru ve spalovně v Prostějově. Příčinu nyní vyšetřujeme, předběžná škoda na konstrukci skladovací haly, v níž hořely dřevěné piliny a komunální odpad, je odhadnuta na tři sta padesát tisíc korun. Díky včasnému zásahu jsme požár rychle lokalizovali. Následně jsme ohořelý materiál rozhrnuli a prolili vodou, čímž jsme požár zlikvidovali a zároveň tak eliminovali jakoukoli možnost ohrožení obyvatel města,“ sdělila Večerníku Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Jak dodala, na místě byli i pracovníci České inspekce životního prostředí.

Hustý kouř při požáru ve spalovně dával tušit, že pro lidi vyskytující se v okolí mohou zplodiny z hořícího odpadu znamenat určité ohrožení. To však ještě ve čtvrtek odpoledne vyvrátilo oddělení krizového řízení Magistrátu města Prostějova. „Na základě informace od Hasičského záchranného sboru Magistrát města Prostějova oznamuje, že v důsledku již uhašeného požáru komunálního odpadu v objektu spalovny odpadů nehrozí občanům města Prostějova žádné nebezpečí,“ sdělil Adolf Labák, vedoucí zmíněného oddělení.