Po dvou letech by se Drozdovický rybník mohl opět dočkat labutích mláďat. Labutí samec, který přede dvěma lety přišel o partnerku, si našel novou. Přitom loni na prostějovském rybníku ležel smutný STÍN MINULOSTI odkazující na kdysi velice populární labutí rodinku. 

Labutí pár se na břehu rybníka v Drozdovicích poprvé usídlil v roce 2018. Tehdy však všechna jeho mláďátka uhynula. O to větší popularitu si získal o rok později, kdy jich vyvedl hned osm. Večerník tehdy jako první žertoval, že by na Šmeralově ulici mezi rybníkem a Kolářovými sady, kterou početná ptačí rodina pravidelně přecházela, měla být osazena nová dopravní značka „Pozor, labutě“. Ta se zde nakonec na popud vedení města skutečně objevila, bezprostředně poté se dostala i do celostátního zpravodajství.

Následující rok ovšem labutí samice, jež už v té době seděla na vajíčkách, uhynula. „Jedno vajíčko, které měla ještě snést, se jí zaseklo ve vejcovodu,“ prozradil Večerníku Tomáš Oplocký, osmnáctiletý student prostějovského Trivisu, který se ornitologii s velkým zápalem věnuje již šest let.

Ovdovělý samec byl sice po úhynu své družky odvezen na rybníky do Tovačova, do Prostějova se však zanedlouho vrátil. Dlouho se tu však nezdržel a pendloval mezi Krasicemi a Drozdovicemi, nakonec přesídlil na rybník do Určic. Od té doby zůstal rybník opuštěný. „Labutě jsou silně teritoriální, dva samci se v jednom prostoru nesnesou. To je i důvod, proč se na něj nemohly vrátit labutě, které se tu vylíhly,“ vysvětlil Josef Chytil, vedoucí Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově (ORNIS).

Ovdovělému samci se nakonec podařilo najít novou partnerku a na rybník se vrátil i s ní. „Projevuje se plaše, zřejmě nebude na lidi zvyklá,“ všiml si Tomáš Oplocký, který nám prozradil, kde skončila mláďata z Drozdovického rybníka. „Díky kroužkům vím, že dvě z nich jsou v Tovačově, další v Grygově u Olomouce,“ poznamenal mladý ornitolog.

Všichni odborníci se shodují na tom, že městský rybník není pro život labutí vůbec ideálním místem. Nezbývá tedy než věřit, že tentokrát vše proběhne bez problémů, jako tomu bylo v roce 2019.

JAK ŠEL ČAS S LABUTĚMI...

2018

Na Drozdovickém rybníku se poprvé v jeho historii usadil labutí pár, který tu vyvedl mladé. Všech pět mláďat však posléze uhynulo. Příčinou byl zřejmě botulismus. 

2019

Stejný pár se na rybník vrátil. Tentokrát vyvedl osm mladých labutí, z nichž se stali asi nejoblíbenější obyvatelé města. Právě kvůli nim byly osazeny speciální dopravní značky.

2020

Labutí samice kvůli vejci zaseknutému ve vejcovodu uhynula. Hnízdo i s vejci tak u rybníka zůstalo prázdné, na krátký čas se tu objevil nový pár, následně rybník osiřel.

2021

V tomto roce zůstalo prostějovské labutí jezero opuštěné. Ovdovělý labutí samec si hledal novou družku, zdržovat se mimo jiné měl na rybníku v Určicích.  

2022

Ovdovělému samci se konečně podařilo najít novou partnerku, kterou si přivedl opět na rybník.