Několik dalších cyklostezek by letos mělo vzniknout v regionu díky penězům Olomouckého kraje. Hejtmanství rozhodlo o podpoře šesti nových projektů, čtrnáct dalších žadatelů spadlo do kategorie náhradníků. Ti mohou uspět, pokud někdo z podpořených odstoupí.

„O dotace na cyklostezky je tradičně obrovský zájem. Projekty, které neuspějí jeden rok, mají šanci zabodovat v dalším roce. Všem nám jde o to samé – aby cyklisté mohli v Olomouckém kraji jezdit bezpečně,“ uvedl Michal Zácha, krajský náměstek pro dopravu.

Mezi podpořené projekty patří například cyklostezka ze Zábřehu do Postřelmova, dále stezka Hvězdná u Štarnova, Bohuňovic a Hlušovic nebo trasa z Troubelic na Uničov. Zhruba jedním a půl miliónem korun podpoří kraj cyklostezku Ke Kapličce u Postřelmova. Celkem má hejtmanství na všechny projekty připraveno více než 10 miliónů korun.

Jednotlivé žadatele o dotace bodově hodnotila krajská komise pro dopravu. Body se udělovaly s přihlédnutím k tomu, jak bude cyklostezka využívaná, zda navazuje na koncepci cyklodopravy a zohledňovala se také nehodovost cyklistů na konkrétních silnicích. Rozhodnutí radních musí schválit ještě krajské zastupitelstvo.