Radní se již v úterý 8. března na svém jednání dohodli na plánu obnovy biokoridoru Hloučela a na tento projekt vyčlenili 720 000 korun. Konšelé tento plán nazvali pracovně obnovou a stabilizací porostů. Z jejich prohlášení je ale zřejmé, že lesopark Hloučela čeká poměrně masivní kácení! „Na komentované vycházce jsme občanům vysvětlovali, proč je potřeba některé stromy odstranit,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). Radní ale ujišťují, že všechny pokácené stromy u Hloučely budou nahrazeny.

 

„Plán revitalizace pro nás vypracoval autorizovaný krajinářský architekt a projektant Územního systému ekologické stability krajiny. Na vybraných plochách koridoru byly prověřeny všechny stávající dřeviny, a to z hledisek jak bezpečnostních, zdravotních, tak i pěstebních. Na základě tohoto hodnocení byly vybrány dřeviny, které nejsou na stanovišti perspektivní a představují překážku pro plánovanou obnovu porostů,“ vysvětlil v krátkosti postup první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). „Současně plán počítá s náhradní výsadbou ve formě stanovištně vhodných, původních listnatých dřevin ve formě poloodrostků až odrostků, tedy sadbový materiál minimálně dvojnásobně školkovaný s výškou nad 80 centimetrů. Za vykácené keřové porosty je navržena náhradní výsadba stanovištně vhodných, původních keřů ve formě kontejnerovaných sazenic ve velikosti třicet až šedesát centimetrů,“ popsal ještě Pospíšil.

Pro letošní rok jsou také navržena a rozpracována území k realizaci zmíněných zásahů v části od ulice Tiché po občerstvení u Abrahámka. Nedávno v dané oblasti proběhla komentovaná vycházka, při níž byla vysvětlena nezbytnost a naléhavost zásahu do porostu. „Účastníci vycházky se dozvěděli o plánovaných dosadbách i o nutnosti odstranění některých stromů a důležitosti ponechání torz stromů. Prošli jsme si místa s plánovanými pěstebními zásahy do porostu a lidem vysvětlili, proč jsou potřebné. Ohlédli jsme se do historie lesoparku a podívali se i na jeho současné problémy,“ dodala náměstkyně primátora pro životní prostředí Milada Sokolová.