Zbrusu nový kříž ozdobí v nejbližších dnech špičku věže Červeného kostela v Olomouci. Tři a půl metru vysoký křesťanský symbol pochází z dílny olomouckého sochaře Jana Dostála. Instalace, která začala 6. dubna, je součástí rozsáhlé obnovy kostela, který by měl sloužit jako moderní a kulturní prostor Vědecké knihovny Olomouc.

„Dnešek je dalším z důležitých mezníků rekonstrukce Červeného kostela. Jde o bezesporu mimořádný projekt, co do finančního objemu, tak i do významu. Jsem velmi rád, že se pomyslné třešničky na dortu ujal právě olomoucký sochař Jan Dostál. Jeho dílo zaujme a osobně se mi velmi líbila jeho práce pro český pavilon Expo v Dubaji,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

„Těší mě, že můžu být u další zajímavé přeměny, kdy si budova zachová svou historickou hodnotu v moderním pojetí a zároveň se rozrostou možnosti jejího využití,“ zdůraznil Jan Žůrek, krajský radní pro oblast kultury.

Kříž na necelých padesát metrů vysokou věž vyzvednul speciální jeřáb, vlastní montáž zajistil sám Jan Dostál. Dílo nahradilo původní symbol kostela, který bylo nutné vzhledem k jeho poškození demontovat. „Kříž je sestaven z různě uspořádaných kusů ohýbaného nerezavějícího kovu v úhlech, odpovídajících novogotickému slohu stavby,” vysvětlil autor nové dominanty.

Na rekonstrukci Červeného kostela se pracuje od roku 2020, hotovo by mělo být letos v prosinci. Skončila už rekonstrukce krovu, věž má nové vnitřní omítky a nová je i konstrukce dřevěného schodiště. Zbývají ještě podlahy, restaurování dřevěných chórů s kazatelnou, malířské a dokončovací práce. Na objektu foyer probíhá montáž nosné ocelové konstrukce střechy.

Náklady na rekonstrukci památky přesáhnou 140 miliónů korun, další milióny pak budou potřeba na vybavení a adaptaci interiérů. Po dokončení obnovy získá Vědecká knihovna v Olomouci sál pro přibližně dvě stovky návštěvníků. „Pro knihovnu je nesmírně důležité mít k dispozici vlastní sál a věřím, že i takto pojatý mix starých a moderních prvků přispěje k tomu, že lidé budou do nově zrekonstruovaných prostor Červeného kostela chodit rádi,” doplnila ředitelka knihovny Iveta Tichá.