To se jen tak někomu nepoštěstí! Balkón v šestém patře panelového domu na sídlišti Hloučela v Prostějově se poslední tři roky stal domovem pro párek poštolek. A nejen pro ně. Vloni a předloni se těmto dravcům podařilo vyvést z původního truhlíku na květiny dokonce i zdravá mláďata. To vše za dohledu majitelky bytu, která poštolky nejenže na svém balkóně vždy strpěla, ale zároveň vždy i „přikrmovala“ mláďata a ze svých opeřených spolubydlících má enormní radost.

Seniorka z Prostějova se Večerníku se svými „chovatelskými“ úspěchy ráda pochlubila, ovšem jen pod zárukou zachování její anonymity. „Na jaře roku 2019 jsem šla na balkón zalévat truhlíky s květinami a našla jsem v nich vajíčka. Pak přiletěli rodiče a poštolky u mě na balkóně vydržely nějaký ten týden. Tehdy se ještě z vajíček nic nevylíhlo a poštolky zase odletěly. Myslela jsem si, že to byla jen náhoda, ale o rok později přiletěly na jaře znovu! V truhlíku se brzy zase objevila vejce a tentokrát se vylíhlo šest mláďat, jedno ale bohužel uhynulo. No a vloni jsem už před jarem nachystala takové malé hnízdo a párek rodičů opět našel můj balkón. Samička nakladla znovu šest vajíček, vylíhlo se pět mláďat a jednou uhynulo,“ popsala historii svého soužití s poštolkami, které ani ve chvíli svých rodičovských starostí žádný hluk ani nepořádek nedělají. „Na jejich trus jsem se už vybavila tvrdým papírem. Na štěbetání mláďat si zvykli vždy na jaře už i sousedé, dravci tak nikoho neobtěžují. Poštolky mi dělají obrovskou radost, beru je už jako členy rodiny,“ usmívá se žena, která se snaží věčně hladová mláďata občas i přikrmovat.

Pokud to jde, tak jim občas dám do truhlíku syrové kuřecí maso. Jenže jakmile otevřu dveře na balkón a chci se k mláďatům přiblížit, okamžitě se objeví rodiče a spustí povyk. Ještě nikdy mě nenapadli, ale vždycky je vidět, že brání svá mláďata. Ostatně rodiče je dokáží uživit sami, nosí jim mrtvé myši, a jak jsou mladé poštolky už o něco větší, tak i zabité ptáky, mloky, nebo dokonce ještěrky,“ prozradila žena ze sídliště Hloučela, která ještě podotkla, že už v těchto dnech chystá zase na balkóně hnízdiště pro „své“ dravce. „Poštolky vždycky přiletěly koncem dubna, tak jsem přesvědčena, že tomu tak bude i letos. Už na ně čekám,“ těší se na své opeřené kamarády seniorka z Prostějova.