V pořadí již třicáté jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tomto volebním období provázely minulé úterý emoce i časté osobní výpady mezi jednotlivými zastupiteli. Přesto měly diskuse nad jednotlivými body programu spád a celé jednání bylo za necelých pět hodin ukončeno. Jak již Večerník s předstihem upozornil, zastupitelé a zastupitelky se po necelém roce vrátili k jednání do tradičních prostor obřadní síně prostějovské radnice. V posledních měsících museli komunální politici kvůli proticovidovým opatřením vzít zavděk „azylem“ v hale Sportcentra DDM v Olympijské ulici nebo sálem Společenského domu.

Minulé úterý 5. března se na prostějovské radnici sešlo téměř kompletní složení zastupitelstva, z pětatřiceti komunálních politiků se jednání nezúčastnila pouze omluvená Dagmar Faltýnková (ANO 2011). V samém úvodu navrhl primátor František Jura (ANO 2011) doplnění programu schůze o další dva nové body, a to vzdání se funkce dosavadního přísedícího u Okresního soudu v Prostějově a dodatek ke smlouvě o dotaci s Národním domem. Naopak z naplánovaného programu byl stažen jeden z bodů o prodeji městského pozemku v Kralicích na Hané.

Upravený pán byl záhy jednomyslně schválen, načež začala pětihodinová anabáze diskusí nad jednotlivými body programu. Hned v úvodu někteří členové opozice protestovali proti navrženým kandidátům na Čestná ocenění Městské policie Prostějov, opozičníci se dokonce nevybíravě pustili do bývalého primátora Prostějova Miroslava Pišťáka a dalších komunálních politiků, kteří byli na toto významné ocenění navrženi. Bohužel ani další diskuse se neobešly bez slovních osobních výpadů komunálních politiků napříč politickým spektrem. „To se nedá poslouchat,“ pronesl pár minut před ukončením jednání zastupitelstva primátor František Jura, který celou schůzi řídil.

Zajímavostí tohoto jednání byl ohlášený vznik nového politického klubu Pirátů v rámci prostějovského zastupitelstva. Budou ho tvořit Petr Kapounek s Petrem Lyskem, dosud členové hnutí Na rovinu! Piráti tak tímto dali zřetelně najevo, že v podzimních komunálních volbách budou kandidovat samostatně, což Večerníku potvrdil lídr Kapounek.

Úterní schůze tedy trvala celkově necelých pět hodin a zařadila se mezi vůbec nejrychlejší jednání zastupitelstva v tomto volebním období. Další zasedání tohoto vrcholného politického orgánu města je naplánováno na 14. června tohoto roku.