Neuvěřitelné momenty se odehrály v noci z pondělí 4. na úterý 5. dubna v ulici SNP v Držovicích. Dvoupodlažní dům v soukromém vlastnictví se celý ocitl v plamenech, se kterými posléze devět hasičských jednotek bojovalo pět hodin. Že se ale nejedná o obyčejný požár, zjistili zásahové jednotky a kriminalisté ihned po svém příjezdu na místo tragédie. Mimo dům našli mrtvolu sedmdesátiletého muže. Podle informací Večerníku se zastřelil! Vzápětí začalo vyšetřování, které přineslo hrůzné poznatky.

V úterý 5. dubna před druhou hodinou ranní došlo k požáru rodinného domu v Držovicích, který byl uhašen příslušníky hasičského záchranného sboru. „Při prvotním ohledání místa a jeho okolí bylo mimo objekt nalezeno tělo téměř sedmdesátiletého muže, který měl k nemovitosti vztah, bez známek života. 

Šetřením se nepotvrdilo, že by jeho úmrtí souviselo s požárem domu. U zemřelého byla nařízena soudní pitva. V dopoledních hodinách pak proběhlo ohledání místa požáru ve spolupráci s psovodem a psím specialistou na vyhledávání ohnisek požárů a akcelerantů, vyšetřovatelů Policie ČR a Hasičského záchranného sboru, kriminalistickým technikem a specialistou chemikem z odboru kriminalistické techniky a expertiz. Příčina a okolnosti případu jsou v současné době v šetření a prozatím nemáme žádné bližší informace ke zveřejnění,“ informovala v tentýž den před polednem Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

O den později už ale policie vydala další tiskovou zprávu, která do tragédie v Držovicích vnesla částečně jasno. „V souvislosti s případem požáru byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení a také pro trestný čin účast na sebevraždě. Dle prvotních šetření se jako nejpravděpodobnější příčina jeví úmyslné zapálení rodinného domu jeho obyvatelem, který však není majitelem. Sedmdesátiletý muž si následně bez zásahu či účasti další osoby sáhl sám na život. Přesná výše způsobené škody nebyla doposud stanovena, ale řádově se bude pohybovat v milionech korun,“ sdělila ve středu mluvčí krajské policie.

Požár dvoupodlažního domu v ulici SNP v Držovicích hasilo celkem devět hasičských jednotek. Na místě zasahovaly profesionální jednotky ze stanic Prostějov a Olomouc a jednotky SDH Držovice, Prostějov-Vrahovice, Prostějov-Žešov, Plumlov, Kostelec na Hané, Dub nad Moravou a Mostkovice. „Jelikož budova hořela v celém rozsahu, zasahovaly na místě jednotky ze II. stupně požárního poplachu. Škoda se bude pohybovat mezi pěti až deseti miliony korun, budeme ji ještě na základě dalšího šetření upřesňovat,“ vyjádřila se Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Ta následně popsala velice složitou situaci na místě požáru.

„Požár byl ohlášen v 01.46 hodinu na naše krajské operační a informační středisko s tím, že hoří rodinný dům. Při příjezdu na místo a prvotním průzkumu bylo zjištěno, že hoří dvoupodlažní budova, osobní automobil ve vjezdu a přilehlé zemědělské přístavky na ploše třicet krát padesát metrů. Ihned bylo nasazeno 5C proudů. Do zásahu se zapojila i výšková technika a velkoobjemové cisterny. Během hodiny dostali hasiči rozsáhlý požár pod kontrolu a zároveň bránili okolní objekty v uliční zástavbě. Při následných hasebních pracích bylo využito vysokotlaké zařízení Cobra na likvidaci ohnisek v mezistropním prostoru. Ta se vyhledávala termokamerou, rozebírala se stropní a střešní konstrukce, aby se hasiči do těžce přístupných míst dostali a mohli je dohasit. Cobra byla využita také k injektáži trámů stropní konstrukce, aby se zamezilo šíření požáru na sousední objekt. Zásah probíhal v dýchacích přístrojích, povolán byl rovněž protiplynový automobil se zásobou náhradní dýchací techniky. Hasiči požár zlikvidovali krátce před sedmou hodinou ráno a požářiště předali k dohledu starostovi obce a místní dobrovolné jednotce.“

Redakci se k celé situaci vyjádřil také starosta Držovic. „Je to celé hrozné, o ničem jiném se teď v naší obci nemluví. Ten muž byl znám jako takový podivín a co jsem slyšel, tak měl tu a tam spory se sousedy. Ale že by udělal něco tak strašného, zapálil barák a pak se zastřelil, to tady nikdo nechápeme. Je to záhada,“ uvedl exkluzivně pro Večerník Jaroslav Studený. Také on potvrdil, že v případě seniora nešlo o majitele domu. „Ten barák je majetkem jeho dcery, která žije v zahraničí. Hasiči nám v úterý ráno vyhořelou a zcela zdevastovanou nemovitost předali, aby se obec postarala o její zabezpečení do doby, než přijede majitelka. Museli jsme sehnat dřevěné trámy a zabednit jimi vrata i okna, aby se dovnitř nikdo nedostal. Ostatně dům je navíc dodnes policejně zapečetěn,“ informoval Večerník v sobotu odpoledne starosta Držovic Jaroslav Studený.