Dnes pokračujeme v našem miniseriálu věnovaném Územnímu plánu města Prostějova. Tentokrát se zaměříme na změny, které přispějí k rozšíření zeleně u lesoparku Hloučela, a na další přínosy pro Prostějov. Avizovanou pátou změnu územního plánu bude za několik týdnů projednávat městské zastupitelstvo. Největší emoce zatím vyvolávají návrhy týkající se právě území kolem Hloučely. Co je jejich podstatou?

 

Zeleň

Pozemky mezi Hloučelou a ulicí Josefa Lady jsou v dosavadním územním plánu vyhrazeny pro veřejnou zeleň. Ve skutečnosti je ovšem tvoří pole, které nemá z pohledu života ve městě významnou hodnotu. Naopak je potenciálním zdrojem alergenů a větrné eroze. Označovat je za hodnotnou zeleň, o kterou město může změnou územního plánu přijít, je silně nadnesené.

Změna naopak předpokládá, že na významné části těchto pozemků vzniknou dva nové parky. Ty budou zabírat plochu téměř 2,5 hektaru. K žádnému zásahu do stávajícího lesoparku Hloučela přitom nedojde, ten zůstane zcela nedotčen, naopak se rozšíří právě o tyto plochy.

Dostupné bydlení

Další část prostoru bude sloužit pro bytovou výstavbu, kerá zlepší dostupnost bydlení v Prostějově. Budování nových bytů je přitom jednoznačně v souladu se záměry města. Samospráva chce na svém území udržet občany, kteří nyní musí hledat obydlí například v okolních obcích, nebo dokonce v jiných městech v dojezdové vzdálenosti od Prostějova. Když budou mít kde bydlet, stanou se obyvateli Prostějova a město na ně může mimo jiné získat také příslušnou část výnosů z daní.

Také vlastní bytová výstavba přitom přinese do města ještě další novou zeleň. Investoři budou vázáni povinností vybudovat na každé dva hektary zastavěné plochy minimálně tisíc metrů čtverečních veřejných prostranství. A ta budou částečně tvořena rovněž zelení.

Ochrana Hloučely

Změna územního plánu znamená vypuštění dopravního propojení mezi ulicí Josefa Lady a takzvaným severním obchvatem města, které předpokládalo vybudování nového mostu přes Hloučelu. Celé území tak bude ještě lépe chráněno před dopravními vlivy.

Rozvoj města

Další výhody avizované změny územního plánu vyplývají z dohody mezi majiteli pozemků a městem. Investoři jsou připraveni bezplatně převést na samosprávu důležité pozemky, které město potřebuje pro vybudování nové silnice mezi ulicí Josefa Lady a rondelem u Alberta. Radnice tak získá přístup na své pozemky v této lokalitě, aniž by doprava zatěžovala současné komunikace a obyvatele bydlící v jejich bezprostředním okolí.

Závěrem zbývá dodat, že barva plochy u Hloučely se v územním plánu opravdu změní, ve skutečnosti bude ovšem mnohem více zelená, mnohem dostupnější a mnohem lépe využitelná pro občany Prostějova.