Také vám to vrtalo hlavou? Od začátku měsíce se na silnicích po celém regionu začaly objevovat nepřehlédnutelné bílé obdélníky. Ty poslouží pro vytvoření digitálních technických map Olomouckého kraje. Někteří z nás je však ničí, čímž přidělávají geodetům práci. 

Data pro vytvoření digitálních map se získávají hned několika způsoby. Patří mezi ně například pořízení leteckých snímků a z nich odvozené ortofotomapy. Další možností jsou právě data pořízená na silnicích II. a III. třídy. „K jejich získání jsou nutné kontrolní body, které jsou přesně zaměřené,“ vysvětlila Eva Sztwioroková, koordinátorka projektu vytvoření digitální mapy Olomouckého kraje.

Geodeti se stále častěji setkávají s případy, kdy jsou kontrolní body zamalovávány černou či jinou barvou. „Body se pak musí znovu namalovat a zaměřit. Prosíme proto občany, aby tyto body nepoškozovali a neupravovali,“ zdůraznila Sztwioroková s tím, že v následujících týdnech budou tyto značky využity pro digitální mapování. O ně se postarají kamery umístěné ve speciálně osazených automobilech.