Takový člověk musí být nejen neuvěřitelně hloupý, ale i jedním slovem zmetek. Pomoci svého kamaráda totálně zneužil Dominik Ježek z Bedihoště. Nejprve jej požádal, aby pro něj přijel do Výšovic. Následně jej nechal zmlátit maskovaným Lukášem Hrudou. Přestože se Ježek vykrucoval a nejprve z útoku obvinil někoho jiného, nakonec si policisté pro osmadvacetiletého Hrudu přišli. Ten tak stanul minulé úterý 5. dubna před Okresním soudem v Prostějově. A Večerník byl u toho!

K celé události došlo už na konci roku 2020. Když Martin J. vyrazil pro svého kamaráda Dominika Ježka do Výšovic, rozhodně netušil, co jej čeká. Do auta se mu totiž kromě Ježka nasoukal také maskovaný Lukáš Hruda. Ten poškozeného s nožem v ruce přiměl, aby zastavil, zaklekl jej, bil do obličeje a vzal mu mobilní telefon. Také mu sebral peněženku s platební kartou, přičemž z něj doslova „vymlátil“ PIN. Z karty pak vybral 6 400 korun a s penězi i mobilem utekl.

Kradl už dříve

Dominik Ježek se zřejmě domníval, že poškozený ze strachu celou záležitost na policii vůbec neohlásí. Jenže to se přepočítal, a tak byl odsouzen k tříleté podmínce. S Lukášem Hrudou to bylo složitější. Jeho komplic totiž nejprve křivě obvinil někoho jiného. Až s odstupem času uvedl pravé jméno. Hruda nebyl pro policisty žádným nováčkem, v minulosti byl již čtyřikrát odsouzen, a to převážně za vloupání. Naposledy byl odsouzen za to, že vnikl na zahradu rodinného domu, odkud odcizil elektrické kabely. Za to v Čehovicích vykonával obecně prospěšné práce.

Za vše zaplatí

Nyní Lukáš Hruda bydlí v Hrubčicích a brigádně si přivydělává jako zedník. „Byl jsem blbej. Dominik mi říkal, že chce s něčím pomoct, myslel jsem, že chce něco opravit na baráku. A pak mi dal nůž a kuklu, ať Martina přepadnu. Chtěl bych se mu omluvit, víckrát už bych takovou kravinu neudělal,“ zpytoval svědomí obžalovaný, který prý za krádež od Ježka dostal 1 500 korun.

Přestože vše nasvědčovalo, že opakovaně trestaný Hruda nakonec skončí ve vězení, soud mu dal ještě šanci. Od tribunálu tak odcházel s tříletou podmínkou, pět let však bude pod drobnohledem.

„Iniciátorem přepadení byl Dominik Ježek, pokud on dostal podmínku, bylo by asi nefér obžalovaného posílat do vězení. A to navzdory faktu, že právě on provedl fyzický útok, a na rozdíl od Ježka už byl minulosti trestán,“ vysvětlil soudce Petr Vrtěl, který však k podmíněnému trestu přidal ještě pokutu 10 000 korun. Kromě toho musí Lukáš Hruda zaplatit také zdravotní pojišťovně škodu ve výši 4 136 korun a minimálně část z více jak šesti tisíc, které poškozenému ukradl.

Pokud tak v dohledné době neučiní, tak si tříletý trest bude muset stejně odsedět. Rozsudek je již pravomocný.