Prezident České republiky Miloš Zeman si pospíšil a minulou středu vyhlásil termín voleb do obecních zastupitelstev na pátek 23. a sobotu 24. září. Ve stejném čase proběhnou i volby do třetiny Senátu. Ty se ale letos prostějovského regionu netýkají. Mluvčí vlády Václav Smolka sdělil, že premiér Petr Fiala termín bude kontrasignovat. Zeman měl podle zákonných pravidel na vyhlášení termínu čas do začátku prázdnin.

Termín voleb vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Volby do obecních zastupitelstev se musejí konat ve třicetidenní lhůtě končící dnem uplynutí volebního období místních zastupitelů. Stejná pravidla platí i pro senátní volby.

Nejvíce zastupitelských křesel v obcích, více než 44 tisíc, získala v posledních volbách v roce 2018 tradičně nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Druhý nejvyšší počet mandátů dostala KDU-ČSL (3 645), další byli Starostové a nezávislí (2 601), ODS (2 600), ČSSD (1 955) a hnutí ANO (1 684). Hnutí ANO 2011 zvítězilo v řadě velkých měst včetně Brna či Ostravy a také v Prostějově, díky čemuž se František Jura stal primátorem.

Časné vyhlášení voleb prezidentem Zemanem prodlouží oficiální trvání volební kampaně. Ta podle předpisů začíná dnem, kdy je rozeslána částka Sbírky zákonů s příslušným rozhodnutím prezidenta. Kandidáti pak mají povinnost započítávat náklady na volební propagaci či si do pěti dnů zřídit volební účet. Kandidáti do Senátu se musí s kampaní vejít do částky dva miliony korun, respektive 2,5 milionu korun v případě účasti ve druhém kole. Na komunální volby se žádný limit nevztahuje.