Za normálních okolností by spousta z nás už vybírala, jak si letos užije prázdniny a dovolenou. Cestovní kanceláře by praskaly ve švech a všichni bychom se těšili na letní moře nebo hory. Když už jsme se všichni těšili z ustupujících protiepidemických opatření a z toho, že budeme zase cestovat jak po České republice, tak po zemích blízkých či dalekých, bez respirátorů, covid pasů a testování, nastalo něco, něco těžko pochopitelného, začala válka na Ukrajině. A inflace...

Ceny pohonných hmot se den ode dne mění, koruna slábne a nic není jisté. Zboží zdražuje a služby stejně tak. Všichni se tak bojíme nejistoty a zahraniční dovolenou si plánuje méně lidí než obvykle. V době koronaviru se odhodlal jet na dovolenou málokdo, a proto jsme se těšili z letošního roku. Dovolená u nás stojí skoro jako u moře. A načerpat plnou nádrž a jet do Chorvatska se prodraží.

Jedna věc je, že v důsledku válečné agrese bude v dovolenkových destinacích chybět ruská klientela, resorty budou oproštěné také od turistů z Ukrajiny. Nejen české cestovní kanceláře tak kalkulují s volnější kapacitou hotelových resortů. Letní dovolená v některých oblíbených přímořských střediscích by snad mohla v létě vyjít levněji i pro Čechy.

Na druhou stranu se prodraží. Proč? V důsledku omezení nabídky ropy na světových trzích. Lety i cesty autem a autobusem budou dražší. To se odrazí hlavně na cestách na vlastní pěst. Cestovní kanceláře mají povětšinou s velkými leteckými společnostmi smluvené letenky v ceně dle vašeho zájezdu. Tedy alespoň ty, co máte už koupené, nebo ty, které v blízké době koupíte. Jsou totiž chráněné. Ale zanedlouho se zvýšení cen projeví i na letenkách. Možná se proto vyplatí poohlédnout se znovu po krásných místech v Česku. Nebo si také co nejdříve letní dovolenou vybrat. Ceny budou růst, a proto není namístě otálet. Kromě nákladů za pohonné hmoty se v úhradě za dovolenou promítnou i dražší energie a strava. Jelikož zdražování nezastaví hranice... Oblíbené destinace se budou postupně plnit a za nejnižší ceny bude brzy málo zájezdů. Naopak to vypadá, že například Egypt nebo Turecko zlevní. Tato skutečnost by mohla nastat, kdyby bonitní ruská společnost nemohla vycestovat ze země. Možná se vyplatí nakonec last minute dovolená.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&OBCHOD a SLUŽBY najdte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 11. března