Byl to zvláštní paradox, který však o mnohém vypovídal. Přestože podmínky pro výuku tělocviku na škole ve Ptení nebyly ve srovnání s jinými zrovna ideální, dařilo se jejím žákům získávat jeden sportovní úspěch za druhým. O potřebě výstavby nového sportovního areálu se přitom v obci hovořilo hodně dlouho, cesta k němu však byla více než trnitá. Nyní je jasné, že už započatou výstavbu dvou multifunkčních hřišť pro celou řadu sportů včetně atletického oválu a doskočiště nic nezastaví. Stavba za zhruba 11,5 milionu korun bez DPH by měla být dokončena nejpozději do konce letních prázdnin.

O nepochybných úspěších Základní školy ve Ptení svědčí fakt, že ze šesti ročníků prestižního Hejtmanova poháru zvítězila v Olomouckém kraji hned čtyřikrát! V obrovské konkurenci pak dlouhodobě patřila k nejlepším i v celorepublikovém srovnání. Naposledy triumfovala v roce 2019, v následujícím a zatím posledním ročníku se jí vítězství i vinou koronaviru už obhájit nepodařilo. Soutěž přitom každoročně spočívala v závodění na opičí dráze, která dokonale prověřila všestranné sportovní nadání žáků. Ve Ptení se přitom naplno ukázalo, že více jak moderní zázemí je pro všestranný rozvoj dětí důležitý zápal jejich učitelů schopných vytvořit skvělý kolektiv, který má chuť nejen soutěžit, ale i vítězit.

Navzdory nesporným úspěchům si potřebu lepšího zázemí pro tělocvik na škole uvědomovali.

„Už je tomu zhruba patnáct let, kdy jsme se pokoušeli zajistit finanční prostředky na vybudování kvalitního sportoviště na školním hřišti,“ ohlédl se v čase někdejší ředitel školy Karel Foltin.

Nyní se vše konečně podařilo. S budováním se začalo již na přelomu letošního února a března. „Budou tam běžecké dráhy, doskočiště a dvě multifunkční hřiště. Jedno vznikne uprostřed běžeckého oválu a druhé na školníkově dvoře, kde se dříve skladoval koks,“ představil projekt starosta Ptení Jiří Porteš.

Vybudování potřebných venkovních sportovišť ve Ptení nejprve oddálila potřeba co nejrychlejší dostavby zdejší mateřské školy. Následně došlo k problémům s výběrovým řízením, proti jehož výsledku se jedna z firem odvolala. Úřad pro hospodářskou soutěž jí dal za pravdu, a tak se vše muselo opakovat. Obec pak musela znovu žádat o jednou již přidělené dotace. Všechny překážky se však nakonec podařilo zdolat. „Dle smlouvy by měl být areál dokončen nejpozději v srpnu, aby tak na začátek nového školního roku už byl stoprocentně připraven,“ přiblížil Jiří Porteš.

Lidé tento krok vesměs vítají. „Jsou to dobře investované peníze do dětí. Ostatně některé by opravdu potřebovaly, aby se více hýbaly,“ komentoval Roman Abrle. Faktem přirozeně zůstává, že nejen sportem živ je člověk. „Kdysi v tomto prostoru stával skleník, kde si děti mohly vypěstovat ředkvičky. Pochutnaly si, a přitom se ještě něco naučily,“ zavzpomínala v této souvislosti Veronika Dočkalová, podle níž by se u dětí také nemělo zapomínat na fyzickou práci. „U ní se člověk také protáhne a pro život je podle mě důležitější než sám sport,“ upozornila dosti trefně Dočkalová.