Seznam tří desítek jmen navržených na Čestná ocenění Městské policie Prostějov schvalovali zastupitelé hned v úvodu svého úterního jednání. A nutno dodat, že některá jména vzbudila zlou krev mezi jistými opozičními zastupiteli. Těm hlavně vadilo, že ocenění má od prostějovských strážníků dostat dvojice současných radních Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov) s Milošem Sklenkou (ANO 2011) a také bývalý primátor Miroslav Pišťák (ČSSD).

Vedení Městské policie Prostějov navrhlo ocenit čestnými medailemi, odznaky či plaketami v drtivé většině strážníky, kteří u městské policie pracují více než deset let, někteří dokonce už tři desítky roků. Mezi vyznamenanými jsou také hasiči, policisté a další příslušníci integrovaného záchranného systému. Podle seznamu má však čestnou plaketu obdržet i dvojice současných členů rady města i prostějovský exprimátor.

„Velice si vážím práce městské policie, její činnost je nepochybně záslužná. Vadí mi na tom ale to, že se uděluje plaketa i aktivním politikům. Připadá mi to trošku choré. Město je přece zřizovatelem městské policie a je to stejné, jako kdybych já nesl bonboniéry svým šéfům a říkal jim, jak moc si vážím jejich práce. Stejně tak mi na seznamu vadí i jméno pana Pišťáka. Ano, tento člověk má určité zásluhy na tom, jak naše město vypadá, ale zároveň si všichni moc dobře pamatujeme, proč musel odejít. Navrhuji tedy hlasovat o tomto materiálu, ale oddělit ze seznamu jména Milady Sokolové, Miloše Sklenky a Miroslava Pišťáka,“ zhodnotil úmysl vedení městské policie ocenit i komunální politiky Martin Hájek (Na rovinu!).

„Já pro seznam oceněných nebudu hlasovat, i když bych sám hodně chtěl ocenit práci strážníků, policistů nebo hasičů. Vadí mi na seznamu jméno pana Pišťáka,“ přidal se další z opozičních zastupitelů Jan Navrátil (Změna pro Prostějov).

Zastupitelé tedy nejprve hlasovali o návrhu Martina Hájka vyřadit trojici komunálních politiků ze seznamu oceněných, pro tento návrh se však vyslovilo pouze devět prostějovských zastupitelů. Pro původní seznam, tedy i se jmény náměstkyně primátora Milady Sokolové, radního Miloše Sklenky a bývalého prvního muže Prostějova Miroslava Pišťáka, naopak zvedlo ruku 24 zúčastněných zastupitelů.