V rámci péče o historické dědictví města vyčlenili prostějovští radní z městského rozpočtu dva miliony korun, které v rozdělili různým subjektům, ale i soukromým majitelům památkově chráněných budov. Finanční rozvržení schválilo už také zastupitelstvo, a to bez jakýchkoliv diskusí. Nejštědřejší je městská pokladna k farnosti Povýšení svatého Kříže, které magistrát přidělil hned čtyři dotace na opravy nemovitostí. Za přispění města se pak budou opravovat i domy na náměstí T. G. Masaryka či v Havlíčkově ulici, které jsou v soukromém vlastnictví.

Odbor územního plánování a památkové péče prostějovského magistrátu předložil návrh na poskytnutí dotací z rozpočtu statutárního města Prostějova v rámci dotačního programu Péče o historické dědictví města Prostějova pro rok 2022 v celkové výši dvou milionů korun. „Tento návrh ovšem rovněž počítá s využitím dotace Ministerstva kultury ze státního Fondu regenerace městských památkových rezervací a zón, který přislíbil pro rok 2022 dotaci ve výši 570 tisíc korun, a to konkrétně na pokračující restaurátorské práce v interiéru kláštera Milosrdných bratří,“ připomněl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Jak bylo oznámeno, vyčleněné dva miliony korun na obnovu památek radní rozdělili mezi devět subjektů, z nich ve čtyřech případech jde o soukromé vlastníky nemovitostí. „Římskokatolické farnosti Povýšení svatého Kříže jsme schválili hned čtyři dotace v různé výši. Peníze jsou určeny na dezinfekci hlavního kostela, rekonstrukci kamenného profilu u vstupu do kostela, rekonstrukci sochy svatého Jana Nepomuckého a na restaurování skulptury na fasádě kostela svatého Cyrila a Metoděje,“ prozradil náměstek prostějovského primátora.

„Podpořili jsme i další farnosti a rovněž jsme dotaci přidělili Arcibiskupství Olomouckému, a to na restaurování interiéru kostela Milosrdných bratří. Ano, dotace letos obdrželi také čtyři soukromí majitelé památkově chráněných budov. Konkrétně jde o dotace na rekonstrukci Kováříkovy vily, budov v Havlíčkově ulici a na náměstí T. G. Masaryka a ve čtvrtém případě jde o dotaci ve výši 495 tisíc korun na projektovou přípravu památkové obnovy a havarijního statického zajištění Bratrské školy v Kostelecké ulici,“ vypočítal Jiří Rozehnal.

 

 

17 graf pamatky