To by byla nepříjemnost! Stavební úřad v Němčicích nad Hanou by měl skončit. Nová verze stavebního zákona totiž obsahuje také seznam 244 obcí, které to má postihnout. Na Prostějovsku se to týká pouze Němčic. Zdejší starosta s tímto krokem zásadně nesouhlasí, argumentuje zejména vzdálením se úřadu od občanů a možnými problémy s úředníky, jimž bude chybět znalost prostředí i lidí.

Nová vláda slíbila, že nebude likvidovat stavební úřady ve městech a v obcích, jak zamýšlel kabinet Andreje Babiše. Z aktuální verze vyplývá, že i nový ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš navrhl zrušení menších poboček. Dokument totiž obsahuje přehled 371 stavebních úřadů, které mají být zachovány. S ostatními se dle něj nepočítá!

„Je to cesta špatným směrem, kterou s námi absolutně nikdo nekonzultoval. Například z takových Koválovic, které pod náš stavební úřad spadají, je to do Prostějova pětadvacet kilometrů. Když tam člověk dorazí, může na něj čekat úředník, který o dané lokalitě nebude mít žádné konkrétnější povědomí a jemuž může chybět dosud běžný osobnější přístup,“ komentoval situaci starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána, který to považoval za další ránu pro město. „Dříve tu fungoval i finanční úřad či spořitelna. Nic z toho už tu není. Někdy to vypadá jako by v Praze zapomínali, že i tady žijí lidé,“ dodal Vrána, podle něhož na stavebním úřadu pracovali asi tři lidé. „Zatím nikdo neví, co s nimi bude, zda přejdou do Prostějova, nebo budou třeba propuštěni,“ reagoval němčický starosta.

Jako hlavní argument pro rušení menších stavebních úřadů vláda uvádí zejména postupující digitalizaci. Dále podle ní více poboček představuje více úředních aktů a zároveň větší prostor pro obstrukce odpůrců staveb. Nový zákon by měl platit od července 2023, nejdříve jej však musí schválit vláda a Parlament.