Rodinná tragédie, která nemá v celém regionu obdoby! Hned k trojnásobné vraždě došlo uplynulý pátek 29. dubna v ulici Přemyslovka v Kostelci na Hané. Zřejmě psychicky nemocného muže popadl amok a uvnitř domu údajně mačetou pozabíjel bratra a sestru. Na ulici pak stejným způsobem usmrtil i svého otce. Na místě činu jej zadrželi policisté, dle některých měl být při zásahu postřelen. Z početné rodiny kromě útočníka přežila jediná dcera, která byla v tu dobu naštěstí ve škole. Podle místních se jeho bratr před časem oběsil, jeho maminka pak zhruba před třemi lety po vážné nemoci zemřela.

Do slunečného jarního odpoledne přišel uplynulý pátek v Kostelci na Hané obrovský šok. Mnozí z lidí projíždějících městem si kolem půl třetí odpoledne povšimli, že policisté zcela uzavřeli část ulici Přemyslovka. „Něco se tam muselo stát, kriminalisté tam prohledávali i koše. Před jedním z domů je paraván, který se používá k zakrytí mrtvol,“ informoval Večerník jeden z řidičů. A tak jsme se vydali do zjišťování. V pátek 29.dubna okolo čtrnácté hodiny tam došlo k brutálnímu útoku v rodinném domě, kde žil otec se dvěma syny a dvěma dcerami. „Mohu potvrdit, že stal násilný trestný čin,“ uvedla Marie Šafářová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého krjae. „Osoba podezřelá ze spáchání trestného činu byla na místě zadržena,“ sdělila později. Podle místních tam syn, posekal mačetou nebo katanou svého otce, bratra a dceru.

 

Zabarikádoval se v domě

Když se Večerník vypravil na místo, už tu zasahovali nejen policisté, ale i hasiči a záchranka.

Důvod byl opravdu mrazivý – v domě v blízkosti parčíku se sochou Petra Bezruče došlo chvíli předtím k trojnásobné vraždě. „Útočil mladý muž, o němž se proslýchalo, že trpí schizofrenií. Nejprve uvnitř domu zmasakroval svoji sestru a bratra. Otce, kterému bylo něco přes padesát let, pak zavraždil přímo před domem. Asi to udělal mačetou, nebo něčím podobným. Pak se v domě zabarikádoval, musela přijet zásahovka, policisté jej měli při zásahu postřelit,“ prozradil nám jeden ze sousedů. „Je to šílené. Další dcera přežila, protože v tu dobu byla ve škole a ne doma,“ doplnil.

 

Ze sedmičlenné rodiny zbývají dva

Postižená rodina žila v Kostelci na Hané dlouho, všichni je tu znali. „Je to hrozná tragédie. Ten zavražděný muž měl celkem pět dětí. Jeden z nich se oběsil, manželka byla hodně nemocná a zhruba před třemi roky zemřela. A teď tohle. Starší pán byl bezproblémový, ale mezi ním a synem byly spory. Ten kluk býval jako dítě úplně zlatý, ale později občas i dosti agresivní. Říkalo se o něm, že snad trpí schizofrenií,“ prozradila Večerníku starší paní s tím, že ze sedmičlenné rodiny zbyli na světě už jen dva lidé. „Kluk skončí nadlouho ve vězení a holka to bude mít teda velmi těžké. Je mi jí opravdu moc líto,“ povzdechla si

 

Více informací v pondělí

Starosta Kostelce na Hané se po činu k celé záležitosti příliš vyjadřovat nechtěl. „Chtěl bych pouze poprosit o trpělivost a modlitbu pro ty, kteří se stali obětí tragické události,“ vyjádřil se František Horák.

O mnoho sdílenější nebyli ani policisté. „Kriminalisté na případu stále usilovně pracují. Prošetřují veškeré okolnosti a souvislosti této tragické události. Zadržená osoba byla umístěna v policejní cele. Informace k případu poskytneme v pondělí druhého května v jedenáct hodin na brífinku, který se uskuteční v budově Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje,“ prozradila tisková mluvčí krajských policistů Marie Šafářová.