Už na únorovém jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík prezentoval výroční zprávu o stavu veřejného pořádku v Prostějově. Přitom byl dotazován, proč strážníci nevyužívají místo služebních vozidel i jízdní kola, která mají k dispozici. Vícero členů opozice pak kritizovalo vedení magistrátu, že v tomto ohledu na městské policii šetří a požadovalo nákup nových služebních kol.

Ještě před třemi měsíci šéf prostějovských strážníků připustil, že technický stav stávajících jízdních kol u městské policie není dobrý. „Zatím je stav takový, že jedinou ‚cyklistkou‘ je naše strážnice ve Vrahovicích. Ostatní kola, která máme ve výbavě, jsou zastaralá. A nová jsou drahá,“ uvedl v únoru před zastupiteli Libor Šebestík. Opoziční zastupitelé se tedy přimlouvali, aby se rada města zabývala možností nákupu nových jízdních kol pro městskou policii. „Jsou místa v Prostějově, kde strážníci na kolech mohou působit daleko účinněji a rychleji,“ podotkl například Aleš Matyášek.

Jak ale v posledních týdnech vyšlo najevo, strážníci si svá stávající kola dali do pořádku, a navíc přikoupili dvě nová. A hojně je využívají. Prostějované je na kolech mohou nyní vídat v různých lokalitách. „Naše cyklohlídky jsou opět v akci. S příchodem jarního počasí provádějí strážníci hlídkovou činnost také na jízdních kolech. Cyklohlídka je převážně využívaná v období od jara do konce podzimu, a to hlavně přes denní dobu. Jízdní kola usnadňují strážníkům pohyb především v těžko dostupných terénech, kam například nemohou vjet motorovým vozidlem. V průběhu dne plní úplně stejné povinnosti jako motorizované nebo pěší hlídky,“ ujistil Petr Zapletal, vrchní inspektor Oddělení prevence Městská policie Prostějov. „Další výhodou je i snadnější a rychlejší pohyb během hustého silničního provozu ve městě nebo z důvodu rekonstrukce komunikací,“ přidal.

V letošním roce byla zakoupena dvě nová kvalitní a modernější jízdní kola, která nahradila ta původní opotřebená. „Během služby budou strážníci mobilnější, rychlejší a jejich působení bude mít větší účinnost,“ shrnul aktuální stav zastupující tiskový mluvčí Městské policie Prostějov Petr Zapletal.