Hasiči na všech 13 stanicích v Olomouckém kraji přivítali v pátek 13. května na dni otevřených dveří stovky dětí a dospělých. Měli tak možnost nahlédnout za výjezdová vrata a podívat se do garáží se specializovanou technikou. Čekaly je komentované prohlídky, ukázky vyprošťování, výškové techniky, lezecké výstroje či potápěčského vybavení. 

Zároveň byly pro děti všech věkových kategorií připraveny soutěže, kvízy, dětská TFA dráha či překážková dráha. Kdo splnil jednoduché hasičské úkoly, odnesl si na památku malou pozornost.

A proč vlastně připadá tato tradiční akce vždy na pátek třináctého? Protože již řadu let patří neodmyslitelně k hasičům. Naším cílem je pořádáním preventivně-výchovných akcí přispět ke zlomení pověry, která je s tímto datem spojená. Každý rok proto vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků Den požární bezpečnosti na pátek třináctého, letos připadá právě na květen.

Den požární bezpečnosti je každoročně věnován nějakému tématu z oblasti požární ochrany a prevence. V loňském roce bylo tématem důležitost požárně bezpečnostních zařízení, letošní rok je zaměřen na požáry v přírodním prostředí a na zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů.

Hasiči dlouhodobě zaznamenávají nárůst požárů v přírodním prostředí. Četnost požárů v přírodním prostředí narůstá na jaře při jarním úklidu na zahradách, na loukách, v lesích, apod. Letošní příchod jara se z pohledu zásahovosti vymykal dosavadním statistikám. V březnu hasiči likvidovali přes dva tisíce požárů v přírodním prostředí, což je nejvíc v historii.   

V letních měsících se riziko vzniku požáru v přírodě kvůli suchému a teplému počasí ještě zvyšuje. Jejich nejčastější příčinou je lidská nedbalost. Nejzávažnějšími přírodními požáry jsou ty lesní, které se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí.