Zápisy dětí do prvních tříd základních škol v Prostějově jsou úspěšně za námi a po odečtení duplicit je zřejmé, že do lavic v září usedne o dvě desítky prvňáčků více než vloni. Jak ale Večerník upozornil náměstek primátora pro školství v Prostějově Jan Krchňavý, bude v následujících pěti letech podle zveřejněných odhadů počet dětí v prvních třídách kolísat, spíš se ale bude snižovat. Zároveň je třeba podotknout, že školní docházku v těchto aktuálních chvílích „posiluje“ také 31 dětí z Ukrajiny v mateřských školách a 89 ukrajinských dětí na prostějovských základních školách.

Letošní zápisy dětí do prvních tříd mohly konečně po dvou letech proběhnout za přímé účasti samotných ratolestí a jejich rodičů. „Jsem velmi rád, že se i školství vrací do zajetých kolejí alespoň v otázce klasických zápisů do prvních tříd. Ty s osobní přítomností jednoznačně preferuji. Je to přirozené, nenásilné a efektivní. Budoucí žáci se reálně seznámí s prostředím, které se pro ně stane takřka nejdůležitějším teritoriem další části života. Pro učitele i rodiče je zase důležité prvotní posouzení úrovně a připravenosti dětí pro vstup do školy,“ pochvaluje si také náměstek primátora pro školství v Prostějově Jan Krchňavý (PéVéčko).

Nejen na letošních zápisech je zajímavé i to, že mnozí rodiče přihlašovali své ratolesti do vícero základních škol. Večerník tedy zajímalo, zda je to běžné a hlavně povolené? „Ano, to se stává pravidelně. Jsou případy, kdy rodič zapíše dítě i do tří škol. Duplicitní zápisy pak řeší ředitelé škol společně na koordinační schůzce. Tato praxe neodporuje platné legislativě,“ zareagoval Krchňavý.

Podle konečných výsledků letošních zápisů prvňáčků je zřejmé, že oproti loňsku se jich do prvních tříd přihlásilo o 20 víc. „Rozhodně ale nelze říct, že nastal trend pravidelného zvyšování počtu dětí nastupujících do prvních ročníků v našich školách. Podle údajů z matriky je ale kolísavý a v následujících několika letech se dá očekávat klesající trend. Předvídat, co s tím udělá například bytová výstavba v Prostějově, demografický vývoj či nástup dětí z Ukrajiny do našich škol, je předčasné. My si můžeme pouze přát, ať se město rozšiřuje, ať vzkvétá a dobře se tady žije. Pak zde zůstane i více mladých lidí, což by byla pro naše školy a pro město vizitka dobré práce nás všech,“ konstatoval náměstek prostějovského primátora pro školství.

„A mimochodem zápis ukrajinských dětí do mateřinek a prvních tříd základních škol proběhne v Prostějově 8. června,“ přidal Krchňavý, kterého se Večerník dále zeptal, zda je už nyní jasné, kolik prvních tříd se v září tohoto roku otevře? „Ředitelé městem zřizovaných základních škol mají v úmyslu otevřít pro školní rok 2022/2023 celkem dvaadvacet tříd pro žáky prvních ročníků,“ uvedl náměstek s tím, že prostějovské základní školy mohou navštěvovat také děti z okolních obcí. „Na všech základních školách v České republice mohou plnit povinnou školní docházku děti z kterékoliv obce, Prostějov nevyjímaje. Spádové obvody mají pouze garantovat zákonným zástupcům, že dítě ve spádovém obvodu bude přijato k povinné školní docházce. Rodič může pro dítě vybrat školu dle vlastního uvážení, spádovou i nespádovou. Ředitel školy, který o přijetí rozhoduje, vypíše před zápisem kritéria pro přijetí dětí. Jedním z nich bývá zpravidla trvalý pobyt na území obce. Pokud má škola volnou kapacitu pro přijetí a žádost podají rodiče, kteří nemají trvalý pobyt v Prostějově, musí ředitel dítě vzhledem k volné kapacitě přijmout. Pokud je počet žádostí vyšší než je kapacita školy a jedním z předem stanovených kritérií byl trvalý pobyt na území obce, jedině v takovém případě může ředitel rozhodnout o nepřijetí dítěte,“ vysvětlil Jan Krchňavý.

V rámci tohoto tématu je nutné zdůraznit, že aktuálně si už plní školní docházku v Prostějově také děti z Ukrajiny, jejichž rodiče uprchli ze své země ohrožené ruskými okupanty. „Aktuálně je v prostějovských mateřských školách 31 dětí z Ukrajiny a 89 ukrajinských dětí chodí do základních škol v Prostějově. Každý týden na internetových stránkách města aktualizujeme počet volných míst v mateřinkách i na základních školách. V prvním případě jde v současnosti o deset, ve druhém pak 249. Jsme tak připraveni na další příjem dětí z Ukrajiny, i když v posledních dvou týdnech jejich příliv klesá,“ podotkl Krchňavý, který na závěr popřál hlavně čerstvým prvňáčkům mnoho úspěchů. „Našim novým prvňáčkům, tedy čerstvě zapsaným, přeji ten nejhezčí krůček do světa učení, poznávání a radosti z nově načerpaných znalostí a dovedností. A rodičům přeji trpělivost, pochopení a sílu pro tu nejsprávnější výchovu svých potomků.“

 

 

21 graf1

 

21 graf2