Našlo by se toho ještě daleko víc, ale zde se můžeme podívat na pět nejzásadnějších důvodů, proč nakupovat právě regionální potraviny, které se vyrábějí často jen kousek od našich domovů. Nemusí se sice vždy jednat o nejlevnější produkt na trhu, ale zde opravdu víte, co jste si koupili a jaké má potravina složení. Navíc se jedná vždy o čerstvé potraviny, které jsou vyráběny z láskou, za což se rozhodně vyplatí připlatit.

5 důvodů, proč nakupovat právě regionální potraviny:

1. Výrobky, které získaly ocenění značky Regionální potravina a najdeme je v téměř jakémkoliv obchodě, jsou z kvalitních surovin, chuťově vyvážené, tradiční pro dané území či něčím speciálním. Oproti dováženým produktům z druhého konce světa jsou nejen zárukou kvality, ale i využitím místních zdrojů.

2. Regionální potraviny mají svůj jasný původ, který je snadno dohledatelný. Spotřebitel si tak je jistý, odkud potravina pochází a od koho přesně výrobek kupuje. Prostřednictvím známosti výrobce tak vzniká také tlak na udržení kvality výrobku.

3. Potraviny jsou daleko čerstvější než ty, jež k nám míří několik dnů, o tom nemůže být pochyb. I díky své čerstvosti tak mají jednoznačně lepší chuť a bývají také výživově vydatnější než dovážené.

4. Potraviny jsou také jednoznačně ekologičtější než dovážené. Čím blíže je totiž potravina už při výrobě ke spotřebiteli, tím více klesá její zátěž na životní prostředí v důsledku dopravy a distribuce až na pulty obchodů.

5. Při nákupu regionálních produktů podpoříte výrobce potravin a tím pádem také jejich ekonomiku a na ni navazující zaměstnanost ve svém kraji.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & REGIONÁLNÍ POTRAVINY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 16. května