Od 4. října loňského roku se v Prostějově začala po desetileté pauze opět měřit rychlost vozidel. Doposud vzhledem k vysoké finanční náročnosti je strážníkům městské policie k dispozici pouze jediný měřicí přístroj, který však v pravidelných intervalech mění svoji působnost. První dva měsíce „číhal“ radar na nesvědomité šoféry překračující předepsanou rychlost ve městě v Brněnské ulici a první výsledky byly skutečně šokující. Během onoho října zde bylo zjištěno přes tisíc přestupků a nebylo výjimkou, že se řidiči po Brněnské ulici proháněli rychlostí i vyšší než 100 kilometrů v hodině! Zlepšila se situace v roce letošním?

Hned na úvod musíme na základě Večerníkem získaných výsledků měření sdělit, že radar již od listopadu loňského roku „nachytal“ méně řidičů, kteří v daném měřeném úseku v Brněnské nebo Dolní ulici překročili rychlost a spáchali tím přestupek. „Zlepšení chování řidičů se začalo projevovat už v listopadu a prosinci, ovšem aktuálně s příchodem teplejšího počasí se začíná opět zvyšovat počet přestupků překročení rychlosti,“ konstatoval Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

Už před znovuobnovením měření rychlosti měli prostějovští radní v plánu umístit radary do více lokalit ve městě. Večerník má zatím informace jen o tom, že jediný přístroj „pendluje“ mezi Brněnskou a Dolní ulicí. Šéf prostějovských strážníků zatím nechce sdělit, zda se už rychlost měřila i jinde. „Místa se střídají podle aktuálního stavu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a také podle pohybu chodců, zvýšeného průjezdu vozidel a podobně,“ uvedl stroze Šebestík.

A ptali jsme se dál. Počítá městská policie s rozšířením počtu míst s měřením rychlosti? A je pravda, že na Vápenici budou brzy umístěny i dva radary Policie České republiky? Na obě odpovědi šéf městské policie odpověděl stejně... „Bez komentáře!“

To náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková, v jejíž gesci je doprava ve městě, byla alespoň trochu sdílnější. „Jak jsme říkali už vloni, brzy dojde k umístění radaru na Vrahovickou ulici, kde se čeká na dokončení rekonstrukce vozovky. Další radar pak bude na Vápenici. Zde je ale jiný způsob měření než na ostatních místech, proto došlo ke zdržení. V případě této ulice tady došlo asi k nedorozumění. Všechna měření spadají pod Městskou policii a nikoliv pod Policii ČR. Na Vápenici se bude měřit takzvaná úseková rychlost, kdy zde budou fungovat dva snímače, které omezují měřený úsek. Na ostatních místech se měří takzvaná rychlost okamžitá,“ vysvětlila Alena Rašková (ČSSD) s tím, že další počet měřených úseků už vedení města neplánuje. „Všechna uvedená místa, tedy ulice Brněnská, Dolní, Vrahovická a Vápenice, byla konzultována s Dopravním inspektorátem Policie ČR a byla vytipována jako potenciálně vytvářející nebezpečné situace. Pokud by policie upozornila na nové možné nebezpečí, určitě bychom to řešili. Další radary v tuto chvíli ale neplánujeme.,“ ujistila náměstkyně primátora pro dopravu v Prostějově.

Jak ředitel městské policie, tak i náměstkyně primátora se ale shodují v tom, že měření rychlosti v Prostějově přispělo k větší bezpečnosti. Hlavně co se týká preventivního působení na řidiče. „Měření rychlosti určitě přispívá k zlepšení bezpečnosti a zklidnění dopravy ve městě. Svědčí o tom počet  naměřených přestupků překročení rychlosti. Měli jsme za to, že dlouhodobá instalace měřiče přiměje řidiče k jízdě podle předpisů. Zatím však počet přestupků neklesá,“ míní Libor Šebestík. „Měření potvrdilo, že řidiči opravdu nedodržují předepsanou rychlost, že místa, která byla vytipována společně s Policií ČR, byla vytipována dobře. Jsou to opravdu místa, kde k překračování rychlosti a tím i možnosti vzniku nebezpečných situací dochází. Samozřejmě jsme rádi, že radary zapůsobily, že došlo k poklesu počtu přestupků, a doufáme, že tento sestupný trend bude pokračovat,“ uzavírá optimisticky Alena Rašková.

 

22 radar graf