Tak tohle rozhodně nebyla vydařená část úterního jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova. V minulých letech byla volba přísedících u soudu, jejichž seznam ze zákona zajišťuje magistrát, vždy jakousi formalitou. Ovšem minulé úterý provázely schvalovací proces nebývalé emoce a hysterie. Někteří opoziční zastupitelé se bránili schválit připravený seznam devětadvaceti kandidátů. Jejich hlavním argumentem byl fakt, že většinu kandidátů na významnou funkci v justici neznají. Ale vadilo jim nejen to...

 

Odbor kanceláře tajemníka podle Organizačního řádu Magistrátu města Prostějova připravuje a zajišťuje organizaci voleb přísedících okresního soudu a vede jejich evidenci. Předseda Okresního soudu v Prostějově František Jurtík zaslal písemnou informaci o uplynutí volebního období dosavadních přísedících u zdejšího soudu v období od února do června 2021. Pro nové volební období vzhledem k počtu obyvatelstva naší obce stanovil pro město Prostějov počet až 40 přísedících. A přesně tento počet přísedících mělo minulé úterý schvalovat zastupitelstvo. Kolem tohoto materiálu se ovšem strhla bouřlivá diskuse.

„Bylo osloveno stávajících devětadvacet přísedících, kteří i nadále chtějí ve své práci u soudu pokračovat. Podle vyjádření předsedy Okresního soudu v Prostějově je potřeba dnes těchto devětadvacet kandidátů zvolit, aby nebyla ohrožena činnost soudu během příštího roku. Při únorovém zasedání zastupitelstva pak bude volena zbývající jedenáctka kandidátů,“ uvedla na začátku diskuse Blanka Vysloužilová, tajemnice magistrátu.

„Nejsem právník, takže ani nevím, co takový přísedící u soudu dělá. Naivně jsem si myslel, že jen radí soudci a sděluje mu své laické postoje a názory. Posléze jsem zjistil, že o rozsudku rozhodují vždy dva přísedící a soudce, přičemž přísedící jej mohou přehlasovat! V kombinaci s tím, jaká jména jsem našel na seznamu kandidátů, začínám vůbec pochybovat o tom, že žijeme v právním státě! Právě v takovém má být totiž samozřejmá dělba moci. A jestliže jsou na seznamu kandidátů politici či úředníci, a ti soudí, tak to je pro mě osobně velice krutá deziluze… Navíc se o návrhu kandidátů opět dozvídáme na poslední chvíli a vůbec nevíme, jak se k těm jednotlivým jménům došlo,“ nechal se slyšet Petr Kapounek (Na rovinu!).

Na jeho slova zareagovala vzápětí náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). „Já jsem přísedící u soudu již osm let. Máte naprostou pravdu, že dva přísedící mohou přehlasovat soudce, ale věřte mi, že se to běžně neděje,“ ujistila.

Jenže padala i další kritická slova ze strany opozice. „Mě jen překvapuje, kolik je na seznamu kandidátů pracovníků magistrátu! To jsou snad dvě třetiny,“ poznamenal Pavel Dopita (SPD). „Je naprosto neuvěřitelné, že pravomoc volit přísedící u soudu mají zastupitelé. A my jsme navíc obdrželi až hotový seznam kandidátů, přičemž jsme se nemohli podílet na jejich výběru,“ přidal se Aleš Matyášek (Na rovinu!), kterého doplnil ještě stranický kolega. „Absolutně se ve jménech kandidátů neorientuji, až na výjimky nikoho z nich neznám. Nemohu tedy pro ně zvednout ruku,“ uvedl Petr Kapounek.

Podobně se vyjadřovali i ostatní členové opozičních stran a hnutí, kteří požadovali odložení voleb přísedících na únor příštího roku. „Potřebujeme více informací o jednotlivých kandidátech, nemůžeme do takto významných funkcí jmenovat někoho, koho vůbec neznáme a ani nevíme, kdo to je,“ zdůraznil Matyášek.

Ve chvíli, kdy hrozilo skutečně odložení voleb přísedících u soudu, vystoupila na požádání primátora Františka Jury vedoucí odboru kanceláře tajemníka magistrátu Jana Orságová. „Diskutovala jsem tuto možnost s předsedou Okresního soudu v Prostějově. Bylo mi sděleno, že pokud dnes zastupitelstvo neschválí oněch devětadvacet přísedících, bude vážně ohrožena činnost soudu a bude muset minimálně v prvním pololetí příštího roku dojít k odročení soudních jednání,“ sdělila plénu.

Po další asi půlhodinové slovní přestřelce zastupitelé uznali, že ohrožení činnosti soudu si na triko nikdo nevezme. Drtivá většina komunálních politiků tak schválila devětadvacet jmen kandidátů, kteří vykonávali funkci soudních přísedících již v předešlých letech. Už teď je ale jasné, že volba zbylých jedenácti přísedících bude v únoru velmi tvrdým oříškem.