Z tohoto se tu už pomalý stává folklór! Není to tak dávno, co Večerník informoval o rvačce na náměstí E. Husserla, během níž měly vzduchem létat mačety. Uplynulou sobotu 12. prosince měli policisté opět pořádně napilno. Dle svědků se desítky cikánů srotily před hotelem Avion i s baseballovými pálkami v rukou.

 

Policejní manévry v centru města tentokrát nešlo přehlédnout. V centru Prostějova zasahovali těžkooděnci s připravenými samopaly! Ostatně bylo to na místě, byla to pořádná mela. „Před Avionem bylo tak třicet až čtyřicet olašských Romů. Pak si zavolali pomoc, takže jich dorazilo dalších dvacet. Policie byla blesková! Před policisty smekám a tleskám, takový zásah jsem dlouho nezažila,“ popsala Večerníku děj události přímá svědkyně.

Na místo velmi rychle dorazilo hned několik vozů státní i městské policie. Kolem devatenácté hodiny policisté kontrolovali posádky aut při vjezdu do nedaleké Netušilovy ulice. Lidé žijící v centru města zde přitom podobné situace zažívají velmi často. „Tam je pořád něco. Dělají to hlavně cikáni,“ potvrdila jedna ze žen žijících přímo na náměstí.

Dle dobře informovaného zdroje blízkého policii drtivá většina účastníků rvačky nebyla z Prostějova. Co přesně stálo za celým incidentem, ovšem nebylo před uzávěrkou vydání Večerníku úplně jasné. Faktem zůstává, že vleklé konflikty mezi ostravskou a brněnskou větví olašských Romů se občas dotknou i Prostějova. Nejvýraznějším způsobem eskalovaly před 12 lety, kdy došlo ke střelbě na Husově náměstí. Tehdy za vším stál únos mladičké Mercedes Lakatošové, která kvůli milenci utekla od svého manžela.