Dramatický týden má za sebou dětmi oblíbená lištička Coco prostějovského chovatele Radomila Holíka. Desetiměsíční potvůrka nejprve utekla ze školky, kde byla na besídce, a pak si vyzkoušela život šelmy, na jehož konci bylo pět mrtvých slepic. Nakonec se šťastně vrátila do náruče „mámy“ – tedy svého chovatele... večerník její příběh podrobně sledoval.

 

„Začátkem týdne jsme byli na besídce ve školce v Tršicích. Když jsem ji vyndával z přepravního boxu, najednou sebou mrskla a než sem jí stačil připnut vodítko, už se hnala k plotu,“ zavzpomínal na útěk lištičky chovatel Holík. Plot bohužel nedoléhal až k zemi a bystrá liška okamžitě našla nejpříhodnější skulinu, kterou se protáhla a uprchla do lesa.

„Asi tu sehrálo roli několik faktorů. Jednak jsem ji ráno násilně probudil, takže na mě byla naštvaná. Ony lišky jsou totiž hrozně náladová zvířata. No a pak je také zrovna období tzv. kaňkování, což je liščí doba množení, a je tak možné, že se v Coco poprvé probudily hormony a šla za voláním přírody,“ konstatoval Radomil Holík.

Po ochočené lištičce se okamžitě rozběhlo pátrání. Chovatel a myslivec v jedné osobě kontaktoval kolegy myslivce v okolí a požádal je, aby Coco nezastřelili, ale naopak se ji pokusili chytit. Informace o lištičce, o tom jak vypadá, že má dva obojky a že slyší na jméno, se okamžitě šířily po internetu. Dokonce se objevily i v celostátních denících.

Ve čtvrtek ráno přišla dobrá zpráva. „Coco se objevila zhruba tři sta metrů vzdušnou čarou od školy, z níž utekla. Našla si úkryt ve skalce na kraji lesa za posledními tršickými domy,“ prozradil šťastný chovatel s tím, že lišku se podařilo v zahradě odchytit dvěma tršickým ženám. „Protože věděly o tom, že se ztratila, tak mi hned volaly a následně udělaly všechno pro to, aby ji udržely na zahradě,“ konstatoval Holík.

Když si pak pro Coco přijel, zjistil, že její výlet se neobešel bez následků. Hodným ženám, které se o ni pěkně postaraly, stačila mladá liška zakousnout pět slepic! „Samozřejmě jim koupím a přivezu nové. Hlavně že je Coco v pořádku. Je sice unavená, ale je na ní vidět, že je šťastná, že je zase u mámy, tedy u mě,“ uzavřel příběh se šťastným koncem prostějovské lištičky chovatel Holík.

kdo je coco

Coco je desetiměsíční lištička, kterou myslivec a chovatel Radomil Holík zachránil ješště slepou z nory, vychoval a ochočil si ji. V rámci edukačního programu ELIŠKA s ní jezdí po školkách a školách a přibližuje jim spolu s ní život v přírodě.