Malým a nyní už zase nenápadným klenotem se mohl pochlubit park v Čechách pod Kosířem. Kvetla zde totiž růže zvaná Marietta Silva-Taroucca. Ta odkazuje mimo jiné na portugalský rod hrabat Silva-Taroucců, který až do konce druhé světové války zámek a přilehlý park v obci vlastnil.

„Roste nedaleko oranžérie. Tato odrůda byla vyšlechtěna někdy začátkem dvacátého století. Ne však Silva Tarroucy, těm ale patřily Průhonice, kde k vyšlechtění došlo,“ uvedl správce zámeckého parku Luboš Mader.

Růže je již v těchto dnech odkvetlá. Zaznamenat ji v plném květu přitom moc návštěvníků parku nemělo. „Kvete jednorázově, jen čtrnáct dnů, pak opadá. V syrové podobě má tři až čtyři metry. Jedná se o plnokvětou, ne však aromatickou růži. Ale krásná je, když kvete, tak velice bohatě,“ konstatoval Luboš Mader.

Odrůda růže je velmi vzácná. A podle Madera, který se práci v zahradnictví věnuje řadu let, není běžně k dostání. „V České republice není vůbec běžná. Viděl jsem ji dosud snad jen v jednom zahradnictví. Je to stará odrůda, dnes mnohdy nahrazená moderními kultivary,“ poznamenal.

Rod Silva-Taroucců vlastnil panství Čechy pod Kosířem zhruba sto let. Během této doby nechal tvrz přebudovat na zámek a vznikl zde velký park navazující na lesy masivu Velkého Kosíře. Zejména František Josef Silva-Taroucca a Arnošt Emanuel Silva-Taroucca pak patřili k význačným znalcům mimo jiné v oblasti dendrologie a zahradní architektury.