V trávníku na ulici Šárka to jen lehce zašustilo. „Co to je?!“ Záhy bylo jasno. Zdejší obyvatelé spatřili hada, který se plazil v blízkosti jednoho z domů. Jakmile strážníci městské policie přijali oznámení na tísňovou linku od vyděšených obyvatel, vyjeli okamžitě na místo s odchytovými pomůckami. Ve své práci už odchytávali leccos, takže ani z hada neměli obavy...

 

Nakonec se ale ukázalo, že v žádném případě nejde o nijak nebezpečného plaza. „V neděli 12. června před půl druhou odpoledne bylo na linku 156 přijato oznámení, že v ulici Šárka se u domu plazí had. Strážníci po příjezdu do oznámené lokality odchytli užovku červenou, která v pěkném počasí vyrazila prozkoumat okolní přírodu,“ prozradil s úsměvem Petr Zapletal, vrchní inspektor Oddělení prevence Městská policie Prostějov.

Užovka červená je nejedovatý had divoce žijící v jižních oblastech Severní Ameriky až po severní Mexiko. Jedná se o nejrozšířenějšího a pro svou nenáročnost nejoblíbenějšího domácího hada. V tomto případě zřejmě utekl některému z chovatelů v lokalitě Šárky. Jenže... „Majitele užovky, kterému plaz s velkou pravděpodobností utekl, se nepodařilo zjistit. Hlídka jej proto předala firmě zabývající se chovem a ochranou zvířat,“ sdělil zastupující tiskový mluvčí prostějovských strážníků.