Pomáháme plnit sny našim klientům. Takto zní slogan společnost Top Activa Group (TAG), s níž spolupracoval také Oldřich Hlaváč. Ten se přičinil pouze o to, aby se sny mentálně postiženého muže z Bedihoště proměnily v reálné noční můry. Na první pohled úspěšný mladý muž pohybující se ve světě financí se projevil jako hyena bez jakýchkoliv zábran. Spolu s dalšími podobně smýšlejícími kumpány zcela cynicky využil problémů, do nichž se retardovaný muž i celá jeho rodina dostali. Ačkoliv se tvářil, že jim chce pomoci, ve skutečnosti je obral o minimálně 650 000 korun a uvrhl je do obrovských problémů. Nenasytnost otce malé dcery pocházejícího z rodiny úspěšného podnikatele přitom neznala mezí. Po zásluze tak skončil uplynulé úterý 14. června před senátem prostějovského soudu.

Řada mladých lidí z „dobrých rodin“ ve svých životech dlouho řeší hlavně kamarády a pařby. Když přijdou na to, že by se měli začít starat sami o sebe, nastanou velké problémy. Sice nic neumí, o to větší jsou však jejich finanční nároky. Jak však rychle a snadno přijít k penězům? Někteří se v tento moment vrhnou na kariéru finančních poradců. Jenže i tato profese stejně jako kterákoliv jiná na lidi klade vysoké nároky. Ty však oni neřeší. Jejich jediným cílem je získat pro sebe co nejrychleji co největší množství peněz. Nelze se pak divit, že se brzy dostanou do křížku nejen s lidskou morálkou, ale i se zákonem. 

Bandité v oblecích

Dvaatřicetiletý Oldřich Hlaváč pochází z Troubek u Přerova. Zapálený amatérský tenista a absolvent Hotelové školy v Kroměříži v oblasti turistického ruchu ve skutečnosti pracovat nechtěl. Snadný výdělek naopak hledal v oblasti finančního poradenství. V roce 2019 začal pracovat pro Top Activa Group. Jak se přímo u soudu ukázalo, tak skupina převážně mladých mužů si s morálkou starosti rozhodně nedělá. Sám Hlaváč však překročil všechny meze. Coby finanční poradce zkontaktoval mentálně postiženého muže z Bedihoště, který aktuálně neměl na splátky svých dluhů. Nabídl mu proto tzv. „refinancování úvěru“, jehož podmínky však byly zcela za hranou zákona. U soukromého věřitele pro něj zařídil půjčku 430 000 korun, přičemž mu dal podepsat smlouvu, kterou se zavázal, že zaplatí 580 tisíc. Zásadní bylo, že při provádění této transakce „zůstalo“ na účtu Oldřicha Hlaváče 70 000 korun, aniž by o tom měl postižený muž tušení. 

Obžalovaný Hlaváč na policii uvedl, že tento podvod udělal zcela záměrně a peníze následně prohrál v hazardních hrách a na automatech. U soudu ovšem začal nepochopitelně kličkovat s tím, že nárok na odměnu měl, pouze její výše nebyla přesně stanovena a uvedena ve smlouvě. Nakonec se však po rozumném apelu svého advokáta rozhodl na podobné vytáčky rezignovat a ke všemu se přiznat.

Převlékl se do mundúru

Soudce Petr Vrtěl přesto dál zjišťoval okolnosti ohledně celé půjčky. Díky tomu vyšlo najevo, že do ní byli zapojeni také chlapci ze společnosti Top Activa Group, kteří si rovněž pro sebe z celé transakce urvali pohádkové prémie. Například jednatel společnosti Adam Sovadina si prostřednictvím nevýhodného úvěru přišel na 50 000 korun. „Netuším, zda věřitel, s nímž byla smlouva uzavřena, nemohl být pouze fiktivní postavou a zda půjčka nešla z peněz lidí, kteří ji měli pouze zprostředkovat. Alespoň já jsem toho člověka nikdy neviděl,“ vyjádřil se bez obalu Oldřich Hlaváč, čímž dal nahlédnout do zákulisí světa finančních podvodníků, mezi něž on sám nepochybně patří. Ve svém trestním rejstříku ostatně má už celkem čtyři odsouzení za podvody a zpronevěru. Nelze se tedy divit, že nedávno skončil ve vězení, kde si odpykává tříletý nepodmíněný trest.

Řekl si o 580 tisíc korun

Ten mu prostějovský soud nepochybně ještě navýší. Předchozí podvody mu totiž nestačily. A tak se stejným poškozeným z Bedihoště sám uzavřel smlouvu, prostřednictvím níž mu zajistil hypotéku ve výši 1 880 000 korun. Za zprostředkování této smlouvy si však ve smlouvě vymohl zcela nehoráznou odměnu ve výši 580 tisíc! Kvůli tomu byl obviněn z trestného činu podvodu. K tomu se u soudu bez problémů přiznal.

Rozsudek v celé věci dosud nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na 15. srpna.