V polovině loňského května měla premiéru venkovní hra Skryté příběhy Prostějova, ve které hraje hlavní roli rodák a světoznámý vynálezce očních čoček Otto Wichterle. Speciální aplikace namluvená hercem Davidem Matáskem provází návštěvníky Prostějova už více jak rok. Celkem se na ni vydalo více jak tisíc poutníků. Zařadit se mezi ně stále můžete i vy.

Hlavním hrdinou trasy je profesor Otto Wichterle, kterého v anketě předcházející vzniku příběhu nejčastěji jmenovali sami Prostějované. Vědec chce nahradit brýle pružnou čočkou z plastické hmoty, naráží ale na řadu překážek. Nakonec si vyrobí svůj vlastní čočkostroj. Trasa vede od prostějovského hlavního nádraží Svatoplukovou ulicí kolem městského divadla do Smetanových sadů až k zámku. Poté se stočí na náměstí kolem muzea, projde ulicí Sádky a přes Husovo náměstí se vrací zpět k nádraží.

Turistům i místním umožní vidět to, čeho by si v Prostějově na budovách či sochách možná ani nevšimli. „Za rok tuto naši trasu zvládlo celkem 328 skupinek, 16 z nich ji nedokončilo. Celkem se na ni vydalo 1 148 lidí. Z hlediska loňské návštěvnosti byly nejsilnější měsíce květen, srpen a září. V tomto roce trasu prošlo prozatím nejvíce hráčů v lednu,“ dal Večerníku nahlédnout do statistik prostějovský zastupitel Marek Moudrý, který má turistický ruch ve městě na starost.

Uvedená čísla jsou o něco vyšší než v případě dvou tras v sousedním Přerově, kde lidé mohou společně s Janem Amosem Komenským přijít na to, jak učit žáky bez použití rákosky či společně s inspektorem Malinou vyřešit požár nádražní restaurace. Naopak o něco vyšší návštěvnosti se těší trasa, kterou provádí mladý zápasník Gustav Frištenský v Litovli.

Pokud chcete vyrazit společně s Otto Wichterlem po Prostějově, stále máte šanci. „Stačí si zdarma stáhnout aplikaci Skryté příběhy do mobilního telefonu, najít místo, kde příběh začíná, a poté postupovat danou trasou. Má několik zastavení a délku téměř čtyři kilometry. Na konci trasy i příběhu je možné se s profesorem vyfotit na památku,“ pozvala všechny náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.