Výraznou změnu funkce budovy nabídne záměr Bílovic-Lutotína. V této sloučené obci na Prostějovsku totiž zastupitelé projednávali možnost, že se prostory bývalého kravína radikálně změní. I když ne ve všem...

„Částečně tam funguje pálenice a samozřejmě trvá zájem její provoz zachovat, případně tyto prostory upravit do podoby jedenadvacátého století. Zbytek budou skladovací a garážové plochy, které bychom pronajali,“ informoval Večerník Miroslav Hochvald, starosta obce.

Aktuálně je celá záležitost teprve na začátku. „Řešíme projektovou dokumentaci, podklady pro to, abychom mohli vůbec požádat o dotaci. Z toho důvodu to mělo zastupitelstvo projednat, zda-li bychom měli souhlas zastupitelstva se záměrem. Bude následovat úprava projektu, který jsme měli, dávali jsme ho kdysi na brownfieldy. Nyní jej upravíme do podoby pro Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ vysvětlil pro Večerník.

Právě o vzniku projektu i možnosti žádat o dotaci zastupitelé na svém posledním zasedání hlasovali. A pro první kroky se také rozhodli. Budova je součástí areálu obecního domu. S její přestavbou se počítá do období za dva až tři roky.