Slunečné a teplé počasí lákalo od závěru předminulého týdne k vodě. Přesto někteří z nedočkavých návštěvníků našli koupaliště zavřená. Mnozí z nich to nesli s krajní nelibostí. V případě přírodního koupaliště v Otaslavicích se vodomilové dočkali uplynulou sobotu 25. června. Po víkendu však koupaliště na všední dny opět zavřelo a přístupné bude opět až první prázdninový den. V pátek 1. července se po roční pauze poprvé otevře také biotop v Laškově. Proč ne dříve?

Někteří čtenáři Večerníku se už těšili na otevření malebného přírodního koupaliště v Otaslavicích. Ti, k nimž se nedonesla informace o otevření až v sobotu 25. června, se mohli spálit. A to nikoliv jen od slunce. „Ve čtvrtek odpoledne jsme vyrazili na koupaliště v Otaslavicích, kde máme chatu. Navzdory tomu, že panovalo krásné počasí, bylo zavřeno. Nemile mě to překvapilo, myslím, že vybudování koupaliště stálo dost peněz na to, aby pak ve finále bylo otevřeno pouze dva měsíce v roce,“ netajil své rozhořčení Mira Macík z Prostějova, který následně s rodinou zamířil na koupaliště v nedaleké obci Želeč.

Chybí hlavně plavčíci

Podle provozovatelů nebylo navzdory sebelepšímu počasí dřívější otevření možné. „Důvod je jasný – nejsou lidi. Pokud provozujete koupaliště, potřebujete na směnu pět lidí. Největší problém je sehnat kvalifikovaného plavčíka, dále jsou nutní lidé ke vstupu, do bistra a tak dále. Najmout někoho na hlavní pracovní poměr je nereálné. Proto jsme odkázáni na brigádníky z řad studentů. Jenže ti musí přes týden chodit do školy a k dispozici jsou maximálně o víkendu,“ vysvětlil místostarosta Otaslavic Mojmír Sokol s tím, že v Želči není oficiální koupaliště, čímž odpadá povinnost mít plavčíka, a i další podmínky nejsou tak striktní.

Navíc časnější otevření je pro provozovatele problematické i z ekonomického hlediska. „Musíme se chovat jako řádní hospodáři. Je nám jasné, že pokud je hezky, lidé by se koupat přišli i před prázdninami. Přesto průměrná návštěvnost nikdy nebude tak vysoká jako během volných dnů,“ dodal Sokol, podle něhož plovárna v Otaslavicích i letos bude sázet hlavně na „hezké prostředí, čistou vodu, studené pivo a teplý párek“. „Také se u nás budou promítat filmy v rámci letního kina,“ uzavřel Sokol.

V Laškově až o prázdninách

V Otaslavicích nefunguje jediný biotop v prostějovském regionu. Ten druhý lidé najdou v Laškově. Ve srovnání s Otaslavicemi je však otevřený ještě méně. Například loni zůstal zavřený celý rok. Důvodem byla výstavba kanalizace a ČOV, která proměnila Laškov v jedno staveniště. I letos se provozovatelé v Laškově kvůli termínu otevření setkávali s prakticky totožnými námitkami jako ti v Otaslavicích. „Zahájení koupací sezóny je plánováno na pátek prvního července,“ prozradil Večerníku Ladislav Jedlička, starosta Laškova.

 

OMLUVA

do Stražiska

V předchozím vydání Večerníku jsme v rámci tematické strany přinesli nepřesné informace o koupališti ve Stražisku. Rekonstruovaný areál v krásném prostředí nabízí řadu vyžití, a především padesátimetrový bazén, jenž je v regionu vzácností, během léta láká i na různé závody a rozhodně stojí za návštěvu, ale tobogán zde opravdu není. Zprávu jsme převzali z internetového zdroje a chybnou kontrolou zůstal tento šotek i ve vydání, stejně jako nepřesné sdělení týkající se večerního koupání, které už ve Stražisku neprovozují. Tímto se veřejně omlouváme za nepravdivé informace.