Stažené rolety, prázdné výlohy a za nimi jen pár prázdných regálů připomínajících, že zde kdysi snad byl obchod. Takový pohled se naskýtá ve stále více obcích na Prostějovsku. Obyvatelé zejména menších vsí postupně přichází o možnost nakoupit v místě svého bydliště. Zatímco pak na některých místech situaci zachraňují vietnamské večerky, z jiných jako v Hluchově, Biskupicích nebo Bukové naopak prodejny zcela zmizely. A seznam takových míst přitom stále narůstá. Olomoucký kraj proto v posledních dvou letech dotoval venkovské prodejny, do kterých putovaly miliony korun. Ani to však někde nepomohlo.

Příkladem za všechny je třeba Hluchov. Obec s necelými čtyřmi sty obyvateli díky dotaci obchod v centru vesnice otevřela. Prodejna však neobstála, už o rok později byla znovu zavřená. Na druhou stranu oproti tomu třeba v Kovalovicích-Osíčanech se podařilo provoz smíšeného zboží udržet. Jak se ukazuje, problémem nejsou jen peníze.

„Když není zájemce, nic nenaděláte,“ poznamenává starosta Bukové Milan Kolísek. Ten ví svoje, obec uprostřed Drahanské Vrchoviny shání nájemce už více než tři roky. „Na začátku roku byl zájem od podnikatelky z Protivanova. Otevřela by obchod, dokonce i cukrárnu. Jenže přišel koronavirus a komunikace ustala,“ zavzpomínal starosta obce. Nyní eviduje ještě jednu zájemkyni a doufá, že se nakonec přece jen někdo najde.

V Mořicích je trochu jiná situace. V obci totiž po uzavření samoobsluhy funguje ještě večerka. „Probíhá teď oslovování možných zájemců. Je to ale docela bída,“ komentuje zájem obchodníků starosta Tomáš Pavelka. Obchod je zde zavřený už dva roky. „Kdysi žádal nájemce obec o dotaci, tehdejší vedení však odmítlo. A tak prodejnu následně zavřel,“ říká připomíná mořický starosta.

Právě dotování z obecních rozpočtů je jednou z forem, jak prodejny na vesnicích udržet. Někde kvůli tomu dochází k ostrým sporům mezi vedením obcí a řetězci. „Chtějí dotaci. A vyhrožují nám už pár let, že obchod zavřou,“ dělí se o své zkušenosti první muž Pivína Kamil Štětař. Obchod Coop zde stále funguje. Zastupitelstvo mu ovšem i letos odmítlo dotací na provoz přispět, tudíž budoucnost je taktéž zamlžena.

Jednou z posledních záchran je už druhým rokem podpora ze strany Olomouckého kraje. „Menší obce mají omezené možnosti dotovat provoz těchto prodejen výhradně z vlastních zdrojů a náklady spojené s provozem těchto prodejen neustále rostou. Obce díky dotaci Olomouckého kraje mohou získat až sto tisíc korun na roční provoz prodejny, o náklady se obce s krajem dělí v poměru padesát na padesát,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová. Zmínila rovněž, že některé obce žádají o dotaci opakovaně. „Důkazem udržení takto dotovaných prodejen je skutečnost, že více než třicet obcí požádalo o poskytnutí dotace na provoz venkovských prodejen opakovaně už druhým rokem, což představuje osmdesát procent všech loni podpořených obcí. K nim se v letošním roce přidalo dalších šestnáct nových míst,“ dodala s tím, že letos Olomoucký kraj poslal či pošle žadatelům okolo 7 milionů korun. Peníze však situaci napravují jen zčásti, menším obcím se totiž provozovatelé prodejen stále vyhýbají. „Divil jsem se i u Coopu, že neměl zájem. Přitom nabízíme podporu ve výši sto tisíc korun,“ smutní Milan Kolísek, starosta Bukové.